Kjendiser stempler kjendiser som pedofile, alkoholikere og svin

Journalister, artister, forfattere og Big Brother-programleder deltar på den hemmelig svenske kjendis-epostlista «Elit», der du må sladre for å komme inn.

(Dagbladet.no): I Sverige har avisen Dagens Nyheter avslørt kjendisenes hemmelige chattekanal Elit.

Den ekslusive mailinglista har eksistert i 15 år og styres av artisten og debattanten Alexander Bard. For å komme med på mailinglista holder det ikke at du er politiker, journalist, mediekjendis eller forfatter.

For å komme med på lista må du være villig til å håne, krenke og sladre på andre kjente mennesker.

«Du får gjerne snakke dritt om andre personer som ikke er medlemmer på Elit. Hat er en fantastisk følelse. Du kan regne med vår fulle støtte, for den som står utenfor Elit er ALLTID mindre verd og er et dårligere menneske enn den som er med», lyder oppfordringen fra Alexander Bard.

For de som får plass på Elits e-postliste venter denne velkomsthilsenen:

«Fellestrekket for Elits medlemmer er deres fysiske og mentale perfeksjon, store selvtillit og interesse for å føre elektroniske diskusjoner med andre vakre og interessante mennesker med høy og sunn selvtillit».

Sentrale personer

Blant de som regner seg for å tilhøre denne gruppen av mennesker finnes en rekke sentrale skikkelser i svensk samfunnsliv. Alt fra navn som Olle Wästberg og Adam Alsing dukker opp.

OPPFORDRER TIL ONDSKAP: Alexander Bard er hjernen bak sladrekanalen Elit. Her oppfordrer han svenske kjendiser til angiveri og mer ondskap. Foto: Scanpix
OPPFORDRER TIL ONDSKAP: Alexander Bard er hjernen bak sladrekanalen Elit. Her oppfordrer han svenske kjendiser til angiveri og mer ondskap. Foto: Scanpix Vis mer

Wästberg har vært folkevalgt politiker, sjefredaktør i avisen Expressen, generalkonsul i New York og er nå sjef for Det svenske instituttet, som jobber for å skape et positivt bilde av Sverige.

Mest kjent her hjemme er Alsing, som i fjor var programleder for Big Brother sammen med Brita Møystad Engseth.

Ellers er det journalister i aviser og ukeblader, komikere og programledere og ledere i næringslivet som skriver innlegg på Bards beryktede sladrerom på nettet.

Angiveri nødvendig

Retorikken som Bard tar i bruk er som tatt ut av et diktatur, skriver avisen Dagens Nyheter og viser flere eksempler på hva Bard skriver til sine medlemmer.

«Angiveri er ikke bare en god handling, men en NØDVENDIG handling for å redde fortroligheten mellom oss alle».

«Verden er full av mennesker som aldri kommer til å få en sjanse til å være med på Elit. Du har valgt å skille deg ut fra disse menneskene ved å være med på Elit & Du er jævlig spesiell. Og bare Elit er enda jævligere enn deg».

Og kjendisene tar Bard på ordet. Den populære programlederen Martin Timell får denne behandlingen på Elit: «Han begynte karrieren med et barneprogram. Vær så snill og si at han er pedofil».

Timell, som også karakteriseres som «det mest avskyelige i menneskekropp», sier til avisen Expressen at han regner angrepet som kriminelt.

Et annet innlegg tar til orde for at en skribent skal skytes fordi han er politisk korrekt: «murder, murder, murder, KILL! KILL! KILL!»

Ellers skrives det mye om hvor man får tak i den beste narkotikaen, hvem som har ligget med hvem og hvem som sliter med rusproblemer.

Journalist fikk sparken

Dagens Nyheters kulturjournalist Anna Björkman fikk nylig sparken etter at det ble kjent at hun var med på mailinglista.

I flere av innleggene skal Björkman ha beskrevet vurderinger som redaksjonen gjør.

- Hun beskrev seg som en medarbeider på DN Kultur. Det er ikke greit, det fungerer ikke å diskutere hvordan vi jobber på en liste som flere av våre konkurrenter er med på, sier kulturredaktør Maria Schottenius i Dagens Nyheter til Expressen.

Journalisten selv hevder at hun ikke fikk sparken på grunn av hva hun skrev på listen.

- Det var ikke for noe jeg skrev, men bare det faktum at jeg var med på Elit. Det jeg skrev var ikke kontroversielt og Maria hadde heller ikke noe imot det, sier hun til Resumé.

- Det er ironi

Lederen selv, Alexander Bard, har dette å si når han blir konfrontert med avsløringene.

- Hvilken tidsalder lever du i? Alle mennesker er med på mailinglister i dag. Det er ingen forskjell på Elit og andre lister. Vi har bare en hard sjargong, sier Bard til avisen Expressen på telefon fra Kuala Lumpur i Malaysia i natt.

Og når han blir bedt om å kommentere oppfordringene han kommer med til å spre ondskap og sladder avfeier han spørsmålet slik:

- Det er ironi, folk som ikke forstår det eier ikke humor, sier Bard.

<B>FITTSTIM-JOANNA:</B> Musikkanmelder i Expressen, Joanna Bergh, som blant annet er kjent for å ha vært med på «Fittstim»-boka, er blant de som slenger dritt om andre på Elit.
<B>BIG BROTHER:</B> Adam Alsing fyller storebror-rollen på flere måter. Også han er med på Elits sladreliste.