Kjendisers rett til å mene noe

-  Kjendiser med makt og innflytelse bør ha minst like stor rett til å mene noe som de intellektuelle, sier Mia Gundersen Leliënhof.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Intellektualisering av de store spørsmålene er noe vi har prøvd å jobbe oss bort fra de siste åra. Nå trenger man heldigvis ikke å ha lagd en rapport eller en utredning for å få uttale seg, sier Mia.

Dumme kjendiser

I gårsdagens Dagbladet kritiserte professor Nina Witoszek mange av dagens kjendiser for å være dumme. Hvorfor spør mediene kjendisene, og ikke de intellektuelle, når noen skal mene noe om krigen i Irak eller bombingen i Afghanistan? spurte Witoszek.

-  Sånne uttalelser synes jeg er veldig suspekte - man kan spørre hvem som er dumme her. Kjendiser er også mennesker, og det er like stor individualisme blant kjendiser som andre, sier en opprørt Gundersen Leliënhof.

Engasjert

Skuespilleren er kjent for å brette ut privatlivet i ukeblader. Men hun har også engasjert seg i samfunnsspørsmål. Mia synes det må være helt greit å bruke kjendisstatusen for det den er verdt.

-  Personer som Madonna har enorm makt. Mer engasjement fra folk med innflytelse er det vi trenger, både lettvektere og de med såkalt tyngde. Hvis de intellektuelle føler seg satt på sidelinja, får de ta på seg noe med større utringning, spøker hun.

Også tidligere programleder Petter Nome synes det er beundringsverdig at store kjendiser mener noe om verden omkring seg.

-  At kjente mennesker engasjerer seg i forhold til krig og sult, kan jeg vanskelig se er et samfunnsproblem. Det er vanskeligere at noen sitter på gjerdet og ironiserer, hevder Nome, som nå er kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen.

-  De intellektuelle har rett i at folk som er kjent for å ha et pent ansikt eller er gode med ball, får uforholdsmessig mye taletid her i landet.

Like dumme

Ole Paus støtter de intellektuelle i kritikken av medias interesse for kjendiser.

-  Den store faren i vår tid er nettverksbyggingen mellom kjendiser, kongefolk, politikere og mediefolk. Vi har fått en ny adel og et helt nytt bilde av hvem som er meningsbærere i samfunnet, sier Paus. Han vil imidlertid ikke reservere dumhetsstempelet for kjendisene.

-  Dumheten er jevnt fordelt både blant kjendiser og intellektuelle. Et interessant spørsmål er hvordan man bruker mediet hvis man blir tildelt tid. Det som er felles for dumme intellektuelle og dumme kjendiser, er at de bruker søkelyset for å eksponere seg selv, og ikke den verden man er del av, påpeker Paus.

Selv synes visesangeren at han svarer ja til å kommentere samfunnsspørsmål litt for ofte.

Burde holdt kjeft

-  Hver gang jeg uttaler meg, angrer jeg, fordi det alltid fører til en debatt jeg ikke har tid eller lyst til å være med på. Jeg er ikke den dummeste, men heller ikke den glupeste, så egentlig burde jeg vel holdt kjeft, konkluderer Paus.

OPPRØRT: - Det er like stor individualisme blant kjendiser som andre, sier Mia Gundersen Leliënhof.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer