Kjendisleger ut mot kjendisklinikk

- Misbruk av begrepet kvinnehelse, mener allmennmedisin-lederen. - Minner om alternativ-bransjen, sier kjendislege.

STARTER KLINIKK: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord åpner klinikken Nomi sammen. Foto: Julie Pike / Nomi
STARTER KLINIKK: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord åpner klinikken Nomi sammen. Foto: Julie Pike / Nomi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag annonserte trioen Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord at de vil starte opp det de omtaler som «Nordens ledende klinikk innen estetisk medisin».

«Det handler om kvinnehelse og forebygging av alt det kroppen skal gjennom», står det i pressemeldingen.

10. oktober åpner dørene til Nomi Oslo, som altså skal bli det som omtales som «ledende innen estetisk medisin».

Lege og standupkomiker Jonas Kinge Bergland sier til Dagbladet at å kalle det kvinnehelse virker som en snedig måte å selge Botox, fillers og Restylane.

- Det er ingenting som tilsier at dette skal være definert som kvinnehelse. Det er et lurt, spekulativt grep å kalle det kvinnehelse. Det skaper debatt og oppmerksomhet. Hadde de bare kalt det klinikk, så hadde ingen snakket om det, sier Kingland.

Les hva lege og medeier i Nomi Oslo, Karim Sayed, svarer på kritikken lenger nede i saken.

ET SALGSTRIKS: Kjendislege Jonas Kinge Bergland mener klinikkens markedsføring minner om spekulativ markedsføring. FOTO: TORE SKAAR
ET SALGSTRIKS: Kjendislege Jonas Kinge Bergland mener klinikkens markedsføring minner om spekulativ markedsføring. FOTO: TORE SKAAR Vis mer

- Misbruk

- Dette er helt klart å misbruke begrepet kvinnehelse, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til Dagbladet om presentasjonen av klinikken Nomi Oslo.

Synnøve Skarbø understreker i pressemeldingen at deres klinikk ser hele mennesket.

- Det ligger så mye positiv energi i å føle seg vel, og vi har savnet en klinikk som kunne sette sammen alle fagfeltene, som kunne se på oss som et sammenhengende menneske og følge oss over tid. Det handler om kvinnehelse og forebygging av alt det kroppen skal gjennom, sier Skarbø.

- Jeg er enig i at det er mye positiv energi i å følge seg vel, og derfor er denne type klinikker direkte skadelige og drivere for et skjønnhetsideal som er svært uheldig for folkehelsa, raser Tangen.

SKADELIG: Marte Kvittum Tangen, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener slike klinikker er dårlig nytt for folkehelsa. Foto: Anita Sælø.
SKADELIG: Marte Kvittum Tangen, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener slike klinikker er dårlig nytt for folkehelsa. Foto: Anita Sælø. Vis mer

Hun understreker at det er naturlig å eldes.

- Vi må akseptere at alle eldes. Jeg tenker det er naturstridig å skulle endre på det som er en helt naturlig utvikling. Da kan vi heller jobbe for at vi ser skjønnheten i det, og ikke hige etter ungdomsidealet, sier hun.

- Som en Jaguar

Vanessa Rudjord understreker i pressemeldingen at deres klinikk skal hjelpe kvinner å «eldes som en Jaguar E-type og ikke noe fra rent a wreck».

- Dette er en eufemisme for å selge usikkerhet. Akkurat det samme språket bruker alternativ-bransjen. De bruker omtrentlige, ulne formuleringer som kan bety veldig mye. Det er en snedig salgspitch hvor det er opp til mottakeren å definere hva det betyr – det bare høres ut som det er noe du må fikse, sier Bergland.

- Jeg er mer opptatt av motoren i den Jaguaren, i stedet for lakken, sier Marte Kvittum Tangen.

Lege Kaveh Rashidi har følgende kommentar til Tjelta, Skarbø og Rudjords nye klinikk:

- Jeg tror de vil ha interesse av å være ærlige med kundene sine, og jeg håper de ikke lover vekk vitenskapelige vidunderkurer som ikke fungerer - som enkelte useriøse aktører i markedet gjør.

BØR VÆRE ÆRLIGE: Fastlege Kaveh Rashidi mener klinikken bør være ærlig med kundene sine. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BØR VÆRE ÆRLIGE: Fastlege Kaveh Rashidi mener klinikken bør være ærlig med kundene sine. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Allmennmedisinlederen Marte Kvittum Tangen er klar på at legene i hennes forening er opptatt av kvinnehelse, men på en helt annen måte:

- Kvinnehelse handler om at kvinner og menn har ulik biologi, men mye av den kunnskapen vi har om helse er hentet fra studier med menn. Vi trenger mer kunnskap og forskning om kvinners spesielle risiko og hvilken behandling som er best for kvinner, sier hun og fortsetter:

- Det handler om alle sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, belastningslidelser og det vi mer tradisjonelt tenker på som kvinnehelse: reproduktiv helse (prevensjon, svangerskap, fødsel, barseltid), underlivssykdommer og overgangsalderplager, sier hun.

- Har aldri sagt det

Lege Karim Sayed er ansvarlig lege og medeier av klinikken Nomi Oslo. Han svarer på kritikken på vegne av klinikken som har blitt frontet av de tre kjendisene Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord.

- Vi har aldri sagt at Nomi Oslo er en klinikk for kvinnehelse. Vi har heller aldri sagt at estetiske behandlinger er kvinnehelse. Leser man sitatet i sin helhet, kommer det tydelig fram at det refereres til en spesifikk behandling vi vil tilby, som handler om å bygge bekkenbunnsmuskulatur. Men vi skjønner at vi kunne vært tydeligere i kommunikasjonen, og skal bli flinkere til det.

PARIS: Podkaster og moteikon Vanessa Rudjord (46) og rocker, rapper, forfatter og eks-forelegger Jonas Forsang (41) gifter seg i Paris - Stordalen-familien er på gjestelisten. Vis mer

På spørsmål om kritikken om at slike klinikker er en driver for et skjønnhetsideal som er skadelig for folkehelsa, spør Sayed om belegget for påstanden.

- Spørsmålet er hvor grensen for menneskets naturlige forfengelighet skal gå. Er det ved sminke, tannregulering, Botox, hårtransplantasjoner eller plastiske operasjoner? Det er en interessant debatt jeg gjerne ønsker velkommen, sier han og legger til:

- Å tro at man skal kunne overstyre menneskets opplevelse av at utseendet har en verdi for både hvordan de blir sett på av omverdenen og hvordan de føler seg, tror jeg er en lite fruktbar tilnærming.

Han understreker at klinikken, i tillegg til estetisk medisin, vil tilby behandlinger som hjelper mot plager som går under kategorien kvinnehelse.

- Jeg forstår som sagt at denne misforståelsen har skjedd godt hjulpet av at vi har formulert oss upresist, men det er nå en gang det som er sannheten her - så jeg vet ikke hva mer jeg kan si enn det, sier Sayed.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer