KJENDISMANAGER: Erland Bakke er manager til mange av Norges mest kjente personer. Nå lever han uten nyrer og må være på sykehuset hver dag i sommer. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Malene Storrusten Vis mer

Kjendismanager til krig mot nettsted

Erland Bakke mener at den omstridte Facebook-siden «Sørlandsnyhetene» «henger ut enkeltpersoner og spyr ut edder og galle».

Publisert

Erland Bakke, som er manager for blant andre John Arne Riise, Carina Dahl og Benedicte Adrian, ønsker å være aktiv i kampen mot netthets.

Han mener «Sørlandsnyhetene» gjør seg til en moderne gapestokk som «henger ut enkeltpersoner og bare spyr ut eder og galle».

- Det minner om tilstander vi hadde her til lands for hundrevis av år siden, sier han til Dagbladet.

«Sørlandsnyhetene» har vært mye omtalt og blitt møtt med krass kritikk siden oppstarten i 2018. Siden var fra begynnelsen driftet av blant andre Blivakker.no-gründer Einar Øgrey Brandsdal, som etterhvert trakk seg høsten 2019.

UT MOT NETTHETS: Erland Bakke. Foto: privat.
UT MOT NETTHETS: Erland Bakke. Foto: privat. Vis mer

Gjør som Mads Hansen

Nå ønsker Bakke og kameraten Eirik Furuseth å skape blest om en kampanje i sosiale medier. Kampanjen er inspirert av Mads Hansens Instagram-stunt fra mai i år, hvor den tidligere fotballspilleren oppfordret brukere av bildetjenesten til å slutte å følge «Ex on the Beach»-kjendisene Mario Riera og Carl Aksel Jansen, grunnet det han mente var «dumskap».

Hansen lovte å donere én krone til Rett Fram Opplevelser for hver følger de mistet, og i slutten av måneden hadde de to til sammen tapt om lag 12 500 følgere. Organisasjonen, som jobber for en bedre oppvekst for vanskeligstilte barn, fikk inn 280 000 kroner som følge av at en rekke kjente navn og privatpersoner også kastet seg på kampanjen og donerte penger.

OMSTRIDT: Den Kristiansand-baserte Facebook-siden Sørlandsnyhetene har lenge skapt overskrifter.
OMSTRIDT: Den Kristiansand-baserte Facebook-siden Sørlandsnyhetene har lenge skapt overskrifter. Vis mer

Bakke håper å kunne kopiere suksessen, denne gangen med søkelyset rettet mot «Sørlandsnyhetene» og det han mener er netthets. Kampanjen begynner fredag 17. juli og skal vare i to uker.

Bakke sier at han vil donere tre kroner for hver følger den utskjelte Facebook-siden mister i denne perioden til Amnesty. «Sørlandsnyhetene» har i skrivende stund om lag 24 000 følgere på Facebook.

Kritiserer Facebook

Kjendismanageren er også kritisk til hvordan Facebook håndterer innleggene på siden. Nettgiganten gikk nylig ut og sa at de ikke kommer til å fjerne et innlegg hvor Ap-politiker Mette Gundersen blir anklaget for å bidra til fremveksten av nynazisme.

Bakke mener også at administratorene bak Sørlandsnyhetene må stå fram med navn og ta ansvar. I skrivende stund er det ikke kjent hvem som drifter siden, men dekk-kjendisen Tommy Sharif hevdet tidligere denne uken at han har lagt inn et bud for å kjøpe administratorrettighetene til nettstedet.

- Stikker hånda i vepsebol

Bakke innrømmer at han ikke er sikker på om kampanjen vil fungere, og sier han også bekymrer seg for å selv skulle bli utsatt for netthets på «Sørlandsnyhetene».

- Jeg stikker jo hånda inn i et vepsebol, det er jeg klar over.

Han trosser imidlertid frykten i håp om å skape blest rundt kampanjen, og at mange i offentligheten henger seg på.

- Det er viktig å belyse hvor knusende netthets kan være, sier han.

Han og Eirik Furuseth har gått sammen om initiativet. Furuseth, som selv er sørlending, er en ivrig samfunnsdebattant og mener de anonyme personene bak Sørlandsnyhetene er «feiginger».

«IKKE GREIT»: Fondsforvalter Eirik Furuseth mener Sørlandsnyhetene driver med mobbing og sjikane. Foto: Peder Klingwall.
«IKKE GREIT»: Fondsforvalter Eirik Furuseth mener Sørlandsnyhetene driver med mobbing og sjikane. Foto: Peder Klingwall. Vis mer

- Gode mennesker blir mobbet, sjikanert og trakassert, uten å vite hvem som står bak utsagnene. Det er helt sykt, sier han til Dagbladet.

Furuseth forklarer at noe av bakgrunnen for kampanjen er å svare på Sørlandsnyhetenes pengebruk for å spre sine saker på Facebook.

- Det er et mottrekk til sponsingen av hets. Vi tror dessuten at det er mange som «liker» Facebook-siden uten å være klar over hvor grovt det de driver med er, og håper flere vil droppe å følge den når de blir oppmerksomme på det.

Blusser opp igjen

Den siste måneden har Sørlandsnyhetene igjen vært mye omtalt, etter at kunstneren Cornelius Jakhelln åpnet utstillingen «Angel of Death» i juni, som blant annet kom med sterk kritikk av den alternative nyhetssiden.

I slutten av samme måned kom Tommy Sharif med lovnader om dusør, og oppfordringen «riv ned dritten», til den som måtte ta på seg å fjerne gatekunst som Jakhelln sto bak.

Sharif tolket først kunstverket som et angrep på sin venn Brandsdal, men han angret snart på dette, og la seg flat. Nå vil han altså kjøpe nettstedet.

Dagbladet har tatt kontakt med «Sørlandsnyhetene» for kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer