Kjendisvenner hjalp Trond Espen Seim med regidebuten

- Jeg er på mange måter privilegert profesjonelt sett.

NY ROLLE: I «Varg Veum - Kalde hjerter» spiller Seim etterforskeren Varg Veum for tolvte og siste gang. I samme film gikk han inn i en ny rolle - som regissør. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NY ROLLE: I «Varg Veum - Kalde hjerter» spiller Seim etterforskeren Varg Veum for tolvte og siste gang. I samme film gikk han inn i en ny rolle - som regissør. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Trond Espen Seim (40) har levd med rollen som Varg Veum i seks år og tolv filmer.

Med premiereklare «Varg Veum - Kalde hjerter», den aller siste i rekka, er eventyret om privatetterforskeren i ferd med å få sitt «snipp snapp snute».

- En verdig slutt, konkluderer Seim.

Regidebuterer Men særlig vemodig er det ikke.

I SENTRALE ROLLER: I morgen har «Varg Veum - Kalde hjerter» kinopremiere. Mads Ousdal, Ingrid Olava og Trond Espen Seim utgjør noen av de mest sentrale rollene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
I SENTRALE ROLLER: I morgen har «Varg Veum - Kalde hjerter» kinopremiere. Mads Ousdal, Ingrid Olava og Trond Espen Seim utgjør noen av de mest sentrale rollene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Det er ikke emosjonelt for meg. Jeg har hatt minst like nære forhold til karakterer før. Jeg er priviligert som har fått gjøre dette, sier Seim.

Med slutten på Veum-eventyret er et nytt i ferd med å ta form: Med filmen følger nemlig Seims regissørdebut, en rolle som absolutt har gitt ham mersmak.

- Jeg likte det ansvaret, likte det å få folk til å yte sitt absolutt beste. Det var en veldig spennende prosess, sier Seim.

Stjernehjelp I regiprosessen har Seim fått god hjelp fra flere av sine profilerte venner.

BEHJELPELIG VENN: Skuespiller Atle Antonsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEHJELPELIG VENN: Skuespiller Atle Antonsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Blant annet har regissørene Erik Poppe («Hawaii, Oslo», «De usynlig») og Morten Tyldum («Hodejegerne», «Buddy», «Varg Veum - Falne engler») bidratt dersom han har hatt behov for det. Også skuespillervennene Anders Baasmo Christiansen og Atle Antonsen har kommet med innspill.

- Jeg er på mange måter privilegert profesjonelt sett. Jeg er selv erfaren, og kjenner mange. Det har vært viktig for meg å finne disse folkene som kan gi meg tips. Men til syvende og sist er det jeg som sier «ja» eller «nei», sier Seim.

Roser debutanten Også kamerat og kollega Mads Ousdal, som har én av de sentrale rollene i filmen, hjalp Seim bak kamera. Han har utelukkende positive ord om regidebutanten.

- Det var overraskende gøy, og overraskende bra. Jeg håper han vil fortsette å regissere, at vi kan fortsette å jobbe sammen i denne konstellasjonen.

BEHJELPELIG VENN: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEHJELPELIG VENN: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ousdal legger ikke skjul på at Seim ene og alene var grunnen til at han takket ja til «Varg Veum»-rollen.

- Jeg så ikke manus engang før jeg takket ja. Jeg stoler såpass på Trond.

Vil regissere mer Som regissør er Seim mer spent og opptatt av anmeldelser. Han håper at «signaturen» hans skinner gjennom, men har ikke hatt som mål at denne filmen skal skille seg fra de andre.

- Men innenfor de gitte rammene har jeg hatt stor frihet og god plass til å leke. Det er mer dialog, og lengre spillescener, sier Seim.

BEHJELPELIG VENN: Skuepiller Mads Ousdal.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEHJELPELIG VENN: Skuepiller Mads Ousdal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Seim har ingen planer om å la dette bli første og siste gang han sitter i regissørstolen. Framover håper han på å få oppdrag som reklameregissør, og er allerede tilknyttet produksjonsselskapet 4 1/2.

Men han er ikke ferdig med skuespill av den grunn.

- Jeg er jo skuespiller, så det er klart at jeg må spille litt, sier han mens øynene blir til smale streker som et resultat av et glis.

Varg Veum-stemplet Han skal blant annet spille i musikaloppsetninga av Monthy Pythons «Spamalot» som har premiere den 20. september, og ifølge Ousdal skal «Kunst», stykket som de begge medvirker i ved Nationaltheatret, spilles igjen.

BEHJELPELIG VENN: Regissør Morten Tyldum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEHJELPELIG VENN: Regissør Morten Tyldum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Om det blir film med det første er han imidlertid ikke sikker på.

- Det er det vel marginale sjanser for akkurat nå, sier han.

Øynene blir igjen til smale streker.

BEHJELPELIG VENN: Regissør Erik Poppe. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEHJELPELIG VENN: Regissør Erik Poppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De fleste produsenter vil nok kvie seg for å jobbe med meg. «Han er jo Varg Veum», tenker de. Men jeg håper at ikke alle tenker det, for jeg vil veldig gjerne jobbe mer med film, sier han og krysser fingrene.