Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjennelse i Pressens faglige utvalg

Advokat John Christian Elden fikk støtte fra Pressens faglige utvalg da han klagde på sak i Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no hadde 26. juli i fjor en artikkel om finansakrobaten Thomas Øye, som ble dømt for heleri av penger han fikk fra David Toska. 

Vår omtale ble klaget inn for Pressens faglige utvalg av Elden og av Oslo politidistrikt på vegne av aktor i straffesaken.

Utvalget gir Elden medhold i at vi burde kontaktet ham før vi gjenga kritikken som var framført mot ham i VGs Nett, slik at han kunne svart på angrepet.
PFU mener vi også kunne latt aktor presisere sine uttalelser:

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at påstand står mot påstand når det gjelder hva som ble sagt i intervjuet med aktoren i saken, og ut fra de foreliggende opplysninger har utvalget ikke grunnlag for å ta stilling til anførslene om feilsitering.

Utvalget mener imidlertid at redaksjonen kunne ha etterkommet aktorens ønske om presisering. Det vises her til tidligere uttalelser, der det understrekes at intervjuobjekter bør få komme til orde med sin anførsel om at man mener seg feilsitert.

Videre viser utvalget til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, som understreker at når det fremsettes sterke beskyldninger i pressen, skal de som utsettes for disse, så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. I det påklagede tilfellet mener utvalget at de beskyldningene som formidles om Elden, er av så sterk karakter at de ikke burde ha fremkommet uten at han var kontaktet og gitt mulighet til samtidig kommentar. Utvalget finner at den omtalte lenken og den andre forsvarsadvokatens adgang til kommentar ikke oppveier det presseetiske bruddet.

Utvalget mener Elden hadde rett til tilsvar da han senere kontaktet redaksjonen, og viser her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.15.

Dagbladet.no har brutt god presseskikk.

Oslo, 31. januar 2006

Odd Isungset,

Hilde Haugsgjerd, Sigrun Slapgard,

Ingeborg Moræus Hanssen, Eva Sannum, Trygve Wyller

Les hele kjennelsen fra Pressens faglige utvalg her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!