SLESKE TYPER: Satiriker og forfatter Are Kalvø (40) spiller rektor i sin første skikkelige filmrolle i «Hjelp, vi er russ», sammen med skuespiller Kristoffer Joner (36). Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft Pictures.
SLESKE TYPER: Satiriker og forfatter Are Kalvø (40) spiller rektor i sin første skikkelige filmrolle i «Hjelp, vi er russ», sammen med skuespiller Kristoffer Joner (36). Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft Pictures.Vis mer

Kjenner du igjen denne rektoren?

Moromann Are Kalvø (40) får nå sin skuespillerdebut i ungdomskomedien «Hjelp, vi er russ». Med på laget er også Kristoffer Joner (36).

||| (Dagbladet): - Film var ganske uvant og nervepirrende i begynnelsen, og da var det selvfølgelig veldig betryggende å ha en såpass proff fyr ved siden av seg. Men det som helt klart betyr mest, er at Joners rollefigur kanskje er hakket mer usympatisk enn min, ler Are Kalvø (40).

Den sunnmørske forfatteren og satirikeren, kanskje mest kjent fra det populære radioprogrammet «Hallo i uken», debuterer nå som skuespiller i spillefilmen «Hjelp, vi er russ».

Ny russetid I filmen møter vi ungdommene i den lille, nordmørske bygda Ødvåg, som gjør seg klar til russefeiring. I forsøket på å få til tidenes fest, trosses alt av autoriteter - deriblant bygdas sleske lensmann og skolens rektor, spilt av henholdsvis Kristoffer Joner og Are Kalvø. Sammen går de to inn for å ødelegge ungdommens feiring.

For Kalvø var det filmens russeplot som var avgjørende for om han skulle være med eller ikke.

- Jeg var selv russ, og det var jo veldig stas. Men jeg var så aktiv i russerevyen og russeavisa at det ble altfor lite festing på meg. Det beklager jeg i dag. Alle vet jo at det egentlig er det man skal bruke tida på.

Med filminnspillingen, som fortsatt pågår i Bremanger, føler han derimot at han har fått en ny sjanse.

- Gigantisk russetreff - En av dagene var det faktisk laga til et gigantisk russetreff på settet, så på en måte ble det russetreffet jeg aldri fikk oppleve, sier en mimrende Kalvø.

Regissøren bak filmen er Kenneth Olaf Hjellum, som tidligere har jobbet med filmer som «Tomme Tønner», «Snarveien», «Død Snø» og «Kommandør Treholt & Ninjatroppen».

Selv om Kalvø ikke har noen store erfaringer som skuespiller, var Hjellum aldri i tvil om at han ville ha med satirikeren i det han kaller Norges første «high school»-komedie.

- Norges morsomste - Jeg valgte han egentlig av to årsaker. Det første er at han jo er fra Sunnmøre, som passer utrolig godt med tanke på at handlingen foregår i en fiktiv bygd på Nordmøre. Det andre er at han er en av Norges morsomste, og jeg hadde derfor veldig lyst å jobbe med han, sier han.

Hjellum føler også at kombinasjonen Kalvø/Joner ble en suksess.

- Are klarte seg kjempebra. Han og Joner fikk raskt en veldig god dynamikk mellom seg. Mens Joner spiller den farlige vaktbikkja, er Kalvø rektoren som prøver å holde han litt tilbake - selv om de to er sammen om de onde planene, sier regissøren. 

Ser mot Hollywood Kalvø har derimot ingen store planer om å fortsette den ferske skuespillerkarrieren.

- Dette er jo mitt første rolletilbud, og det har ikke kommet noen flere hittil. Akkurat nå nyter vel egentlig bare livet som frilans.

Skulle tilbudene likevel komme, er Kalvø klar på at lista kommer til å legges høyt.

- Etter denne filmen kommer jeg ikke til å takke ja til hva som helst, for nå regner jeg med at en Hollywood-rolle er like rundt hjørnet, spøker komikeren.

Filmen har norgespremiere 15. april 2011.