Kjensmo, Freddy

Slik begynte jeg å skrive:

- Jeg har skrevet småting siden jeg var ganske ung. Har aldri hatt en streit jobb, fordi jeg alltid ønsket å jobbe i underholdningsbransjen. Hoppet av skole etter videregående og satset da på heltid. Ser vel på meg selv mer som komiker enn forfatter egentlig. Skikkelig fart på skrivingen ble det imidlertid først på begynnelsen av nittitallet. Har i løpet av det siste tiåret skrevet to bøker, haugevis av tekster for scene, radiohumor for NRK, har en egen ukentlig spalte på kvinnesiden femme.no, skriver kåserier, sysler med et filmmanus m.v.

Slik liker jeg å jobbe med skrivingen ?

- Jeg trenger ro for å skrive. Hvis det er en periode med mye reising, møter og andre ting, blir jeg stresset av det. Å dra ut telefonkontakten er nødvendig. Liker å stå opp tidlig når jeg har skrivedager. Spise en god frokost. Sette meg ned og jobbe et par timer før lunch, og så et par til etter. Har også forsøkt å reise vekk for å skrive, men jeg arbeider best hvis jeg kan være i Oslo.

Beste leseropplevelser:

- De er mange. Jeg elsker å lese, men synes aldri jeg får lest nok. Jeg er nok flinkere til å kjøpe bøker enn til å lese dem for tiden. I vinter var jeg i New York og handlet så mange bøker at jeg måtte kjøpe med meg en ekstra koffert for å få dem med hjem. Ingvar Ambjørnsen er min definitive favoritt. Ellers leser jeg mye faglitteratur om humor og kreativitet. For ikke å glemme biografier. Stort sett leser jeg det jeg har lyst til, og det er ikke nødvendigvis klassikerne.

Slik jobber jeg med research:

- Jeg bruker internett veldig mye til research-arbeid, jeg er helt avhengig av det. Ellers oppsøker jeg ofte steder jeg skriver om. Jeg ringer også til relevante personer, går på Deichmanske bibliotek og jeg spør og graver.

(Dagbladet.no 24.10.00)