Kjent avistegner sier opp Aftenposten i protest

Flu Hartberg mener avisa underkjenner yrket hans.

GIR AVISER IDENTITET: Flu Hartberg er forbannet på Aftenposten, som han mener nedprioriterer norske serieskapere og illustratører. Den kjente illustratøren frykter at stadig flere aviser velger å spare penger ved å kutte ned på avistegnerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GIR AVISER IDENTITET: Flu Hartberg er forbannet på Aftenposten, som han mener nedprioriterer norske serieskapere og illustratører. Den kjente illustratøren frykter at stadig flere aviser velger å spare penger ved å kutte ned på avistegnerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette kunngjør han i en frustrert melding på Twitter, og legger ved en masseillustrert tegning fra side 3 i dagens Aftenposten, som er distribuert av NTB Scanpix:

«Kjære @Aftenposten. Har endelig sagt opp. Gidder ikke støtte en avis som ikke støtter norske illustratører».

Sier opp i protest

TWITTER-PROTEST: En skjermdump av Flu Hartbergs Twitter-melding mandag.
TWITTER-PROTEST: En skjermdump av Flu Hartbergs Twitter-melding mandag. Vis mer

- Jeg reagerer sterkt på at Aftenposten bytter ut egne avistegninger med masseproduserte ferdigtegninger distribuert av nyhetsbyrået NTB Scanpix, sier den kjente illustratøren og serietegneren Flu Hartberg til Dagbladet.

Derfor sier han i protest opp sitt Aftenposten-abonnement.

- Jeg gjør det med tungt hjerte. Aftenposten har fulgt meg hele livet. At avisa, som flere andre, nedprioriterer egne, norske avistegnere og tegninger, er veldig trist. Jeg sier opp avisa i protest, sier Hartberg.

Er Charlie Hebdo glemt?

Han mener at egne tegnere og originale tegninger styrker meningsinnholdet og identiteten til en avis. Derfor oppfatter han det som lite gjennomtenkt av Aftenposten å nedprioritere avistegnerne og lurer på om Charlie Hebdo er glemt.

- Det er en tendens, og den er trist, sier han og fortsetter:

- Etter angrepet på Charlie Hebdo gikk redaktørene ut og støttet avistegnerne, slo seg på brystet og uttalte hvor viktige illustrasjonene og avistegnere er for avisene. Så får vi dette!

Roser Dagbladet

Han beskriver illustrasjonen på side 3 i mandagens Aftenposten som billig og masseprodusert, en tom illustrasjon som bare fyller opp plassen i avisa uten å tilføre teksten noe som helst.

- Det vitner om dårlig bildeprofil, sier Hartberg.

- Aftenposten har fått en dårligere bilde- og illustrasjonsprofil. Jeg er glad i Aftenposten det har vært avisa mi siden jeg var liten. Dagbladet er en avis der bilder, illustrasjoner og tegneserier blir godt presentert, sier Hartberg, som hevder at han ikke er alene om å ha den oppfatning av Aftenposten.

- Flere av mine illustrasjonskolleger mener det samme, sier han.

- Kan bli bedre

Fungerende kulturredaktør Erik Tornes i Aftenposten er ikke umiddelbart enig i Flu Hartberg, selv om han innrømmer at Aftenposten, i likhet med flere andre medier, kan bli bedre.

- Vi har tegnerne Arne Nøst, Inge Grødum og Tegnehanne, sier Tornes og fortsetter:

- Hartberg står fritt til å si opp abonnementet, men gjør det på feil grunnlag. Men vi skal lytte til kritikk og forsøke å bli bedre. Og så vil jeg si meg enig med Hartberg i at Dagbladet er veldig gode på tegneserier og illustrasjoner, sier Tornes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer