PÅ NAZIMARSJ: Morten Lorentzen (53) sier at han ikke er nynazist. Her er han sammen med den selverklærte nazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun 1. mai i år. Foto: Filter Nyheter
PÅ NAZIMARSJ: Morten Lorentzen (53) sier at han ikke er nynazist. Her er han sammen med den selverklærte nazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun 1. mai i år. Foto: Filter Nyheter Vis mer

Kjent høyreekstremist (53) siktet for trusler mot redaktør

- Han forstår at hans måte å uttale seg på har virket truende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Morten Lorentzen (53) fra Moss, er talsperson for en høyreekstrem gruppering som kaller seg Aksjonsgruppe Ytringsfrihet. Han er nå siktet for trusler mot redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter.

Lorentzen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i det norske høyreekstreme miljøet. Ifølge Filter Nyheter har han vært sentral i hvit-makt-bevegelsen Blood & Honour på 90-tallet. Den gang under navnet Morten Bakke.

I en artikkel 10. mai avslørte Filter Nyheter at Lorentzen er aktiv i et nordisk nynazistmiljø og har innflytelse blant høyreekstreme i flere land, samtidig som han forsøker å unngå offentlig søkelys.

VIKTIG Å ANMELDE: Harald S. Klungtveit, redaktør for Filter Nyheter og tidligere journalist i Dagbladet, mener det har vært viktig å anmelde Morten Lorentzen. Han mener det er viktig å forstå at man ikke kan true journalister til taushet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VIKTIG Å ANMELDE: Harald S. Klungtveit, redaktør for Filter Nyheter og tidligere journalist i Dagbladet, mener det har vært viktig å anmelde Morten Lorentzen. Han mener det er viktig å forstå at man ikke kan true journalister til taushet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Etter at Filter Nyheters avsløring skal Lorentzen ha sendt tekstmeldinger og lagt igjen beskjeder på telefonsvareren til Harald S. Klungtveit, tidligere journalist i Dagbladet og nåværende redaktør for Filter Nyheter. I teksmeldingene og i telefonsvarmeldingene kaller han blant annet Klungtveit for «jævla svin» og ber ham om å «passe på familien».

Oslo-politiet bekrefter til Dagbladet fredag at Lorentzen er siktet for trusler mot Klungtveit.

«Jævla svin»

Ifølge Klungtveit fikk han en sms fra Lorentzen 16. juni hvor han skriver:

«Ditt SVIN! Fungerer som stormtroppene for PeST. Treffes i f.stad 29! K9anpfgrüSS!»

I en muntlig telefonsvarerbeskjed samme dag skal Lorentzen igjen ha kalt Klungtveit et «jævla svin». I telefonbeskjeden skal han ha sagt: «nå skal du få kjørt deg i ræva di den tjueniende, asså. Ser jeg deg der - vær jævla forsiktig asså, for da skal jeg ha en samtale med deg. (...) Og en liten opplysning: pass på familien, a.»

Dagen etter, den 17. juni, skal Lorentzen igjen ha kontaktet Klungtveit. Først på tekstmelding hvor han skriver:

«Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familie ... ACHTUNG! RING NÅ!!! RASEKRIG!»

Samme kveld skal Klungtveit også ha fått en oppringning fra Lorentzen og en muntlig telefonsvarmelding hvor Lorentzen sier at Klungtveit skal ringe ham opp igjen i løpet av 30 minutter. «Ellers blir jeg mer forbanna enn jeg er nå. Og jeg har full opplysning på deg. Jeg representerer også anti-AFA. Ditt jævla svin.»

26. juli meldte Dagbladet at Aksjonsgruppe Ytringsfrihet hadde planer om å marsjere på ukjent sted i Østfold lørdag 29. juli.

- Forstår at han har vært truende

- I utgangspunktet er det beklagelig. Det har jeg også uttrykt til PST i avhør, sier Morten Lorentzen til Dagbladet.

Til Dagbladet bekrefter Lorentzen innholdet i tekstmeldingene og i telefonsvarmeldingene han har sendt til Klungtveit.

- Det er ikke forbudt å kalle noen for svin, men at jeg har nevnt familien, det beklager jeg sterkt til Klungtveit, sier Lorentzen.

- Han har erkjent de faktiske forhold. Han forstår at hans måte å uttale seg på har virket truende. Det har han beklaget, sier Lorentzens forsvarer, Rasmus D. Woxholt, til Dagbladet.

Woxholt bekrefter at saken primært handler om tekstmeldinger og telefonsjikane fra Lorentzen til Klungtveit.

Woxholt vil verken avkrefte eller bekrefte tekstmeldingene som er blitt forelagt Dagbladet i saken.

- Han skjønner at meldingene er blitt oppfattet som truende. I konteksten forstår han at dette var svært dumt, sier Woxholt.

Ifølge Woxholt var den bakenforliggende årsaken til telefonkontakten at Lorentzen følte seg krenket som politisk person av Filter Nyheter.

- Han følte seg uthengt som nazist, noe han mener han ikke er. Han oppfatter seg selv som en ikke-voldelig person og er aldri blitt dømt for noe, sier Woxholt.

- Viktig

- Det er betryggende at politiet tar trusler mot journalister og redaktører alvorlig. Særlig i en sak der truslene åpenbart er ment som represalier for publisert journalistikk og som forsøk på å hindre nye undersøkelser om det høyreekstreme miljøet i framtida, sier Filter-redaktør Harald S. Klungtveit til Dagbladet.

Ifølge Klungtveit har det vært ekstra viktig å anmelde saken fordi Lorentzen er knyttet til en ideologi og et miljø som har utpekt journalister som en del av fiendebildet sitt.

- Jeg håper at andre som tror at man kan true journalister til taushet merker seg at det kan medføre både pågripelse, ransaking og en alvorlig tiltale. Vi har jobbet en god del med disse miljøene i år og skal fortsette med det, helt uanfektet av denne saken, sier Klungtveit.

Klungtveit mener det er viktig å synliggjøre hva som er farlig og ufarlig i nynazistmiljøet og finne ut hvilke enkeltpersoner det dreier seg om, selv om man ofte tenker at nynazistmiljøet i Norge er marginalt.

- Bakteppet i 2017 er at tre nynazister i Den nordiske motstandsbevegelsen nylig ble dømt i Sverige for bombeangrep som i praksis var terrorisme mot asylmottak. Det er et stort behov for journalistikk både rundt selve organisasjonen og andre skikkelser i de høyreekstreme nettverkene i Norge og Norden forøvrig, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer