Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjent kraftlyriker mener at Jon Fosse snakker tull

Hagbart Smergel hevder at mannen i Grotten skriver krim.

DEBATTSUGEN: Jon Fosse har meldt seg på i debatten om innkjøpsordningen med et uforsonlig angrep på krim og damelitteratur. Selv skriver han både om forbrytelse og straff. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
DEBATTSUGEN: Jon Fosse har meldt seg på i debatten om innkjøpsordningen med et uforsonlig angrep på krim og damelitteratur. Selv skriver han både om forbrytelse og straff. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Du vet, det er ikke bra å bo helt aleine i en grotte i år etter år. Man begynner å surre. Se på Jon Fosse, allerede nå går det trill rundt for ham. Han tror han er paven selv.

En oppbrakt kraftlyriker Hagbart Smergel er på plass og fortsetter:
— Ikke før har han fått gratis æresbolig på livstid, så gyver han løs på statsstøtten. Det henger jo ikke på greip. Fyren burde være takknemlig og holde kjeft. Har du lest hva han presterer å si?

— Fosse er enig med statssekretær Åmås i at krim selger så bra at den ikke trenger støtte. Han mener dessuten noe Åmås ikke har sagt, men muligens tenkt: At krim ikke er diktning. Det samme gjelder det han kaller «damelitteratur».

— Ja, og hva er egentlig det, bladfyk? Her er Fosse enda mer uklar enn han er når han skriver bøker selv. Er det bøker av damer, om damer eller for damer.

— Spør Fosse.

— Tror du ikke jeg har prøvd? Jeg har dundret på døra i timevis. Ingen lukket opp. Men han var hjemme. Jeg så at han trakk gardinet til side og gløttet ut, flere ganger.

— OK, Smergel, noe mer?

— Fosse tror at kioskromanserier blir kjøpt inn av staten. Og at krimlitteratur automatisk selger i bøtter og spann. Han skriver jo krim selv og vet at det ikke stemmer.

— Skriver Fosse krim?

— Ifølge anmelderne handler den nyeste trilogien hans om en fyr som begår mord og deretter blir henrettet, mens kona sitter hjemme og venter. Er ikke det krim, så vet ikke jeg.

— Mener du rett og slett at Fosse ikke vet hva han snakker om?

— Helt riktig. Sånn går det når man låser seg inne og holder seg for øra. Jeg har selv skrevet krim, under navnet Dirkulf Kubeinet. Titler som «Morderen puster langsomt», «Kneskålene knaser», «Når tarmene henger løst». Kulturrådet kjøpte ikke én bok. Ingen andre heller.

— Merkelig.

— Dessuten dameromaner; «Damene går forbi», «Ti damer for lite, og en på taket», «På damejakt til lyse morgen — uten videre hell». Ingen støtte. Men her er et forslag.

— Så bra.

— Kutt støtten til bøker ingen skjønner tittelen på, «Andvake», «Kveldvævd» og slikt. Dessuten: Si nei til innkjøp av bøker der en og samme setning gjentas mer enn fem ganger. Da kan Fosse bare sitte der oppe i Grotten sin og skjære tenner. Makan til fjols.

Hele Norges coronakart