Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lorde avlyste Israel-konsert

Kjent rabbiner rykket inn avisannonse for å refse artisten Lorde (21)

Anklager artisten for hykleri etter Israel-boikott.

I HARDT VÆR: Den newzealandske artisten Lorde avlyste en konsert i Israel etter kritikk fra propalestinske stemmer. Nå får hun kjeft for å ha valgt å avlyse konserten. Foto: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Den newzealandske artisten Lorde avlyste en konsert i Israel etter kritikk fra propalestinske stemmer. Nå får hun kjeft for å ha valgt å avlyse konserten. Foto: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julaften annonserte Lorde at hun avlyser sin planlagte konsert i Israel.

Den New Zealand-fødte artisten skulle opprinnelig spilt i Tel Aviv i juni, men valgte å avlyse arrangementet kun én uke etter at konserten ble annonsert.

CNN skriver at artisten ble møtt med massiv kritikk fra mennesker som mente at konserten i Tel Aviv kunne tolkes som et signal på støtte til de israelske myndighetene, hvis konflikt med Palestina har skapt kontrovers i en årrekke.

Appellene fra kritiske røster nådde inn til 21-åringen, som til slutt valgte å kansellere konserten.

Også det valget har blitt møtt med massiv kritikk, og sist i rekka er en helsides annonse som ble rykket inn i Washington Post, en av USAs mest leste aviser.

«Bigot»

Den refsende annonsen viser et stort bilde av Lorde, sammen med tittelen «Lorde og New Zealand ignorerer Syria for å angripe Israel».

Ifølge The Guardian er det den frittalende rabbineren Shmuley Boteach og hans organisasjon The World Values Network som står bak annonsen. De påpeker blant annet at Lorde velger å spille konserter i Russland, der landets president Vladimir Putin er en støttespiller for den svært kontroversielle syriske presidenten Bashar al-Assad.

UT MOT LORDE: Rabbiner Shmuley Boteach har blitt omtalt som USAs mest berømte rabbiner, og har blant annet samarbeidet tett med Michael Jackson. Her avbildet med Pamela Anderson i 2016. Foto: NTB Scanpix
UT MOT LORDE: Rabbiner Shmuley Boteach har blitt omtalt som USAs mest berømte rabbiner, og har blant annet samarbeidet tett med Michael Jackson. Her avbildet med Pamela Anderson i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre i annonsen får Lorde kritikk for å ta del i «en global antisemittisk boikott av Israel».

21-åringen blir også stemplet som en «bigot», et ord som ifølge ordboka Merriam-Webster defineres som en person hvis holdninger er sterkt preget av fordommer, og som behandler medlemmer av en gruppe - for eksempel en etnisk gruppe - med hat og intoleranse.

Boteach har ifølge The Guardian blitt kalt «den mest berømte rabbineren i USA». Han har skrevet en rekke bøker, og var også den avdøde popstjerna Michael Jacksons spirituelle rådgiver i en periode.

- Ikke stolt

I forbindelse med kanselleringa av konserten ga Lorde følgende uttalelse, som ble gjengitt i en rekke medier, deriblant The Guardian:

«Jeg har hatt mange diskusjoner med folk som har mange forskjellige synspunkter, og jeg tror at den rette avgjørelsen på dette tidspunktet er å avlyse konserten», sa 21-åringen, og la til:

«Jeg er ikke stolt over å innrømme at jeg ikke tok den rette avgjørelsen i dette tilfellet».

Blant de mange som appellerte til Lorde da Tel Aviv-konserten ble annonsert like før jul, var den propalestinske bevegelsen BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), som tok til orde for at Lorde skulle avlyse det kommende arrangementet.

Al Jazeera beskriver bevegelsen som en «ikkevoldelig kampanje som jobber for å bryte kommersielle og kulturelle bånd med israelske institusjoner med bakgrunn i landets okkupasjon av Palestina».

Lorde er ikke den eneste artisten som har valgt å droppe Israel når turnéplanene legges. Independent skriver at både Elvis Costello og Roger Waters styrer unna landet når de booker sine konserter, med landets behandling av palestinere som begrunnelse.

Lorde slapp andrealbumet «Melodrama» i fjor, og havnet på en rekke årsbeste-lister i tida før jul. Så også hos Dagbladet, som plasserte 21-åringen både på lista over årets beste låter og årets beste album.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!