Kjente navn bak ny norsk opera

TRONDHEIM (Dagbladet): Noe så sjeldent som en helt ny norsk opera har i kveld urpremiere på Ringve Museum i Trondheim. En rekke kjente navn står bak kammeroperaen «HjerterDame», som handler om museets skaper, Victoria Bachke.

I hovedrollen som den temperamentsfulle russiskfødte kvinnen finner vi en av Norges aller ypperste sangere, Randi Stene. Forfatteren Cecilie Løveid har skrevet teksten, komponist Bertil Palmar Johansen musikken og tekstilkunstneren Ellinor Flor har designet kostymene.

- Operaen har et veldig moderne uttrykk, både i musikk, regi, tekst og kostymer, sier produsent Ann Kristin Andersson til Dagbladet.

Ringve Museum i Trondheim er i dag Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Det ble i sin tid etablert av Victoria Bachke.

- Det var en kvinne med en utrolig drivkraft, som fikk det akkurat som hun ville. Hun var temperamentsfull, viljesterk og entusiastisk. Med sin russiske bakgrunn, var hun dessuten et eksotisk innslag i Trondheim, sier Andersson.

Streiketrøbbel

Hun er ikke bekymret for publikumsoppslutningen, til tross for at streiken skaper trøbbel for avisomtalen og annonseringen av operaen.

- Her på Ringve streikes det ikke. Det jobbes med en utrolig glød og entusiasme. Og Billettservice streiker heller ikke. Der er det allerede stor pågang etter billetter, så dette tror jeg skal gå bra.

Komponisten Bertil Palmar Johansen fikk ideen til operaen for to år siden, mens han jobbet med balletten «Tiden bygger byen» til Trondheims tusenårsjubileum.

Etter den tid har mange forelsket seg i dette prosjektet, og forventningene er store til lørdagens premiere. Totalt vises fem forestillinger med «HjerterDame».

I tillegg til den mer tradisjonelle musikkteaterformen, benytter denne kammeraoperaen elementer av figurteater. Den kjente dukketeaterkunstneren Tatjana Zaitzow har ansvar for såvel dukker som scenografi.

I tillegg til Randi Stene, opptrer sangerne Bente Vist, Roar Wiik og Tor Kessel i operaen. Orkesteret består av musikere fra Trondheim Symfoniorkester og Jon Tombre har hånd om regien.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no