DEBATT

Debatt: Klima og fattigdom

Kjernekraft er «idiotsikkert», fossilt brensel må fases ut

Er FNs to målsettinger om klima og fattigdomsbekjempelse uforenlige?

IKKE FARLIG: Det nå nedlagte Barsebäck kjernekraftverk i Sverige var av typen generasjon II. Ingen har omkommet på grunn av radioaktiv stråling i et vestlig kjernekraftanlegg av denne typen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Per Pejstrup / Scanpix Danmark / NTB Scanpix.
IKKE FARLIG: Det nå nedlagte Barsebäck kjernekraftverk i Sverige var av typen generasjon II. Ingen har omkommet på grunn av radioaktiv stråling i et vestlig kjernekraftanlegg av denne typen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Per Pejstrup / Scanpix Danmark / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

FN har to viktige vedtatte målsettinger: Innen 2100 skal fattigdom være avskaffet og den globale gjennomsnittstemperaturen skal ikke ha økt med mer enn to grader for deretter å flate ut.

Levestandard er et spørsmål om energiforbruk. Skal verdens fattige løftes og dermed gis plass til alminnelig økning i energiforbruket, må energitilførselen firedobles.

Togradersmålet er et spørsmål om hva slags brensel til energiproduksjon og transport som skal brukes. Fossilt brensel må nærmest bannlyses dersom FNs togradersmål skal nås.

Realistisk sett har toget gått for begge målsettingene. Spørsmålet er hvordan vi kan komme nærmest mulig.

Senker vi energiforbruket for å komme nær klimamålsettingen, fjerner vi oss fra fattigdomsmålsettingen. Øker vi energiforbruket nærmer vi oss fattigdomsbekjempelsen, men fjerner oss fra klimamålsettingen – dersom vi ikke bruker andre brenselstyper enn fossilt brennstoff.

Hvis vi ser på verdens nåværende fordeling av ulike energibærere, fra verstingen kull, til de renere former som sol, vind, vann og kjernekraft, ser vi at sol og vind utgjør 1,4 prosent av det nåværende energiforbruket. At disse energibærerne skal bli dominerende når energiproduksjonen bør firedobles vil være som å tro på mirakler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer