Kjernekraft-utopien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om kort tid vil Thoriumutvalget, som ble nedsatt av Norges forskningsråd våren 2007, legge frem sin innstilling. Utvalget har som mandat å utrede muligheter og risiko ved bruk av thorium til energiproduksjon, og vurdere aktuelle teknologier for anvendelse av norske thoriumressurser.

Bakgrunnen for at utvalget ble nedsatt var en rekke medieutspill av professor Egil Lillestøl ved Universitetet i Bergen. Han er også tilknyttet Den europeiske organisasjonen for kjerneforskning (CERN) i Sveits hvor nobelprisvinneren Carlo Rubbia i en årrekke har kjempet for å få realisert sine planer om en reaktor som drives av en akselerator med høyenergetiske protoner. Lillestøl så for seg at dette kunne realiseres med norsk thorium og norske oljepenger og fikk en oppmerksomhet i media som savner sidestykke i norsk fysikk. Thoriumressursene i Fen-feltet ved Ulefoss i Telemark ble fremstilt som mer verdifulle enn hele Norges oljeressurser, og at de ville løse verdens energiproblemer. Sommeren 2006 kom en ny aktør på banen men med et annet konsept. Thor Energy AS vil bruke thorium i vanlige kjernereaktorer, noe som ble vurdert allerede på midten av 60-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer