Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjerubens Sang

I går kveld inviterte Det Norske Solistkor til den første av sine tre julekonserter denne helga. Korsangen i den lille, stemningsmettede Margaretakyrkan er allerede en kjær juletradisjon, men tradisjonen har ikke forfalt til ritual!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt julemas viskes ut i møte med korets musikalske hengivelse. Programmet sikter imidlertid lenger enn til ren terapi, og musikk fra middelalderen til i dag er klokelig balansert. Dermed slår det nyeste og mest dramatiske med langt større effekt enn på rene samtidsmusikk-konserter.

Atomprotest

«Klagesang over Moruroa», skrevet av danske Gunnar Møller Pedersen (52), ble egentlig bestilt til feiringen av den franske revolusjon i 1989. Stykket endte som en protest mot prøvesprengningene på stillehavsøya, og teksten minner særdeles lite om norsk jul: «Øen er en kvinde, og bomberne giver hende sin duft...»

Men også dette er rammen om jula, sa dirigent Grete Helgerød før start, og spurte: Er julas englesang også en klagesang over menneskelig dårskap?

Heldigvis er verket mye mer enn en politisk korrekt hilsen til Chirac. Koret synger mot stemmer på bånd, og synkroniseringen er like hårfin som krevende. Samtidig er de lange linjene enkle, og byggesteinene er få, men med uthalte harmoniske spenninger. Der han kunne ha gått amok i bombedrønn og skrekkeffekter, holder komponisten seg nok på matta til at suggesjonen ikke overkjøres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!