MANGLENDE KILDEKRITIKK? Det virker nesten som Kjetil Rolness ikke har vurdert kilden sin, mener forfatterne av "Hva er rasisme?". Foto: Nina Hansen
MANGLENDE KILDEKRITIKK? Det virker nesten som Kjetil Rolness ikke har vurdert kilden sin, mener forfatterne av "Hva er rasisme?". Foto: Nina HansenVis mer

Kjetil Rolness og islamofobi

Skal en bok diskrediteres på Dagbladets meningssider, bør vel ikke Islam Nets hjemmesider være kilden?

Meninger

I et innlegg om islamofobi-begrepet den 10. juli, refererer Kjetil Rolness til vår bok «Hva er rasisme» (Universitetsforlaget, 2015) og en beskrivelse herfra der en jente med hijab overhører at noen hvisker "stakkars barn". Ifølge Rolness brukes dette av grupperingen Islam Net som et eksempel på islamofobi. I innlegget utlegges dette ukritisk som om boka går god for å karakterisere dette som islamofobi. Skal en bok diskrediteres på Dagbladets meningssider, bør vel ikke Islam Nets hjemmesider være kilden?

Hva som faktisk står i den aktuelle boken, eller ihvertfall det aktuelle kapittelet som omhandler islamofobi, burde som et minimum kontrolleres. I boka står det konkrete eksemplet som en situasjonsbeskrivelse hentet fra en blogg, der en muslimsk kvinne forteller om følelsen av å bli mistenkeliggjort. Det virker nesten som om kilden ikke er vurdert.

«Hva er rasisme» understreker nemlig at dette er langt fra nok til å beskrive noe som islamofobi. Eksemplet er altså brukt som overgang til å diskutere på hvilket grunnlag begrepet islamofobi kan være relevant - og når det ikke er det. I boken er det også eksplisitt understreket av vi på ingen måte deler IslamNets spesielle vurderinger av hva som kvalifiserer som islamofobi.

For øvrig er vi i angående kapittel av boken og i våre øvrige tekster om islamofobi fullstendig klare på at det bare er 'harde' former for islamofobi som kan karakteriseres som rasistiske.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.