Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjetterske tanker ved børsfall

PENGER: Mediene rapporterer om kursfall ved børsene, som om det kun dreier seg om hendelser uten positivt innhold. Men hva om børsfallet tvert imot representerer den muligheten for en tankepause som det norske samfunnet trenger?

Penger er blitt stadig viktigere i det norske samfunnet. Diskusjonen om de nye rikes vulgære fremvisning av penger i nittiårene er som et fjernt minne fra en tid da Norge enda hadde sentrale verdier inntakt. De siste ti årene har penger blitt så viktig at vi knapt merker det. Alt og alle er til salgs, med unntak av kronisk syke, eldre og dem som ingen vil ha. De siste er bare utgifter. For flertallet gjelder regnestykker som ikke bare går i balanse, men som forventes å bli stadig økende størrelser inn i en fremtid som vi forutsetter skal gi de samme forutsetninger som i dag.

Det norske samfunnet blir ikke nødvendigvis rikere av at mennesker kan ta en avstikker til London, Roma eller Cape Town. Selv om globetrotting indirekte kan bidra til et åpnere samfunn, kan det også føre til økt fragmentering. Forskjellene i dag blir mellom dem som kan dra til Mauritius versus dem som i beste fall har råd til en rabattert billett på danskebåten.

Men mest av alt er pengedyrkingen vulgær. I flere år har vi kunnet lese om lønner, overgangssummer og fallskjermer i idretten og næringslivet. Offentlig sektor har også etterlignet mønsteret, selv om summene ikke er like imponerende. Mentaliteten er likevel langt på vei den samme. Mens de ubemidlede kjøper flaxlodd og ser på hotell Cæsar, kan den pengesterke nye overklassen bevege seg i alle divisjoner av forbruk.

Det er godt at Norge har kommet seg ut av det puritanske grepet som tidligere preget landsdeler og store deler av det norske samfunn. Men en tankeløs dans rundt gullkalven er neppe et godt alternativ. Børsfallet og redusert vekst i en periode kan gi oss muligheten til å gjenfinne det Norge vi har lyst til å bo i 2015. Hva om børsfallet er muligheten – ikke en negativ hendelse?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media