Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Tannhelse

Kjeveortopedisk behandling er ikke kosmetikk

Kosmetikk og komikk i tannsettet.

NYE REGLER: Mange tusen barn vil ikke få noen refusjon for kjeveortopedisk behandling, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
NYE REGLER: Mange tusen barn vil ikke få noen refusjon for kjeveortopedisk behandling, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen fra neste år spare penger ved å redusere støtten til barn som trenger tannregulering. Som fagperson er det med undring jeg ser hvordan dette presenteres.

TANNLEGESPESIALIST: Stein Haugen-Flermoe.
TANNLEGESPESIALIST: Stein Haugen-Flermoe. Vis mer

I de vel 40 årene jeg har behandlet barn med tannstillings- og kjeveavvik har ca 1/3 av årskullene fått vurdering og behandling. Denne delen av årskullet har i disse årene vært temmelig konstant. Kjeveortopedisk behandling er ikke kosmetikk, det koster penger for familien og det er en belastning for pasientene som er barn og ungdom. Som fagpersoner er våre råd til de som blir henvist for behandling for mindre avvik, som ikke er belastende for pasienten, å avstå fra behandling. Slike avvik gir heller ikke trygden støtte til i dag.

I neste års statsbudsjett er det foreslått dramatisk reduksjon av støtten til barnefamilier: Mange tusen barn vil ikke få noen refusjon for kjeveortopedisk behandling.

Helsedirektoratet mener at de pasientene jeg i dag har, som får 40 prosent refusjon etter offentlig takst, har «et klart behov» for behandling. Fra nyttår vil slike pasienter ikke lenger ha «et klart behov», da dette nå vil kalles «kosmetisk behandling».

Dersom forslaget til statsbudsjett ikke nyanseres, vil det få tragikomiske utslag: Har barnet ditt et overbitt på ni mm vil det få 75 prosent refusjon, men er overbittet åtte mm er det et kosmetisk problem og gir ingen refusjon.

Har barnet underbitt på fire fortenner er det etter dagens regler «stort behov» for behandling og kvalifiserer til 75 prosent refusjon, mens et underbitt på tre fortenner er kosmetikk.

Helsedirektoratet har nedsatt en gruppe som skal vurdere prioriteringer i refusjonssystemet. I denne gruppen er det også fagpersoner som til nå ikke er blitt hørt. Fagmiljøet har kommet med en rekke forslag som vil redusere statens utgifter uten at det på en så brutal måte skal ramme barn og ungdom som har behov for behandling. Politikerne som til slutt bestemmer dette, burde få se virkelige barn med slike avvik som fratas støtte fra nyttår, og spørre seg selv om ikke de ville ønske behandling for sine egne barn. I mer enn førti år har helsevesenet vurdert disse barna til å ha «klart behov» for behandling. Nå har helseministeren omdefinert dette til å bli kosmetisk behandling og øking av kroppspresset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media