SNAKK MED RUSSEN: Rusforskning viser at et åpent og tillitsfullt forhold mellom foreldre og barn er den viktigste beskyttelsesfaktoren for å hindre risikofylt drikking, skriver artikkelforfatterne. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
SNAKK MED RUSSEN: Rusforskning viser at et åpent og tillitsfullt forhold mellom foreldre og barn er den viktigste beskyttelsesfaktoren for å hindre risikofylt drikking, skriver artikkelforfatterne. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Russ og rus

Kjipe foreldre gjør russetida tryggere

Foreldre er de viktigste forebyggerne. Derfor må vi snakke mer med russen om alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Selv om russetiden offisielt ikke starter før natt til 1. mai, har mange russ allerede startet feiringen. De aller fleste fester med måte og oppfører seg bra, men som Dagbladet meldte sist fredag, har politiet i Sørvest politidistrikt allerede varslet tiltak etter fyll og vold.

AV-OG-TIL: Randi Hagen Eriksrud.
AV-OG-TIL: Randi Hagen Eriksrud. Vis mer

Vi unner russen en skikkelig feiring med gode venner for å markere slutten på mange års skolegang. Forhåpentligvis vil det bli morsomme dager for de aller, aller fleste. Det er vennetid, festing og flørting. Dessverre blir det ikke gøy for alle. En undersøkelse utført av Respons analyse på oppdrag av Av-og-til viser at halvparten av fjorårets russ mener at alkohol preget russetiden for mye. 35 prosent sier de opplevde drikkepress i russetida. Dette er tall vi må ta på alvor.

ACTIS: Pernille Huseby.
ACTIS: Pernille Huseby. Vis mer

Russeknuter med stort fokus på alkohol og sex øker presset og forventningene om grenseoverskridende atferd, og kan bidra til at noen gjør ting de angrer på i ettertid. Mange av årets knuter er direkte helseskadelige og kan få alvorlige konsekvenser. For eksempel kan du få en vinkork i lua hvis du drikker en flaske vin på ti minutter, eller en rørepinne om du tar ti shots på ett minutt. En annen knute handler om at fire russ går sammen om å dele en kasse øl på én time. Det vil si åtte alkoholenheter i timen. Det er dømt til å gå dårlig. I verste fall kan et slikt inntak gi bevisstløshet og alkoholforgiftning.

Ungdom tåler alkohol dårligere enn voksne. De har mindre erfaringer med hvordan alkohol virker på kroppen, og har dermed vanskeligere med å bedømme hvor mye de kan drikke. Det kan lett bli for mye. Konsekvensene er at ungdom er mer utsatt for skader, ulykker og overgrep når de drikker. En undersøkelse fra Opinion gjort på oppdrag fra Actis i 2017 viste at gutter er mest utsatt for trusler og vold, og at jenter ofte føler seg utrygge eller får uønsket seksuell oppmerksomhet når jevnaldrende drikker.

Kombinasjonen uerfarenhet og alkohol kan bidra til at grenser blir uklare, og det kan være vanskelig å vite om den andre personen ønsker å ha sex. Én av fem unge mellom 17 og 24 år har hatt sex uten å ønske det. Dette skjedde fordi de unge ofte følte seg presset til det, eller de gjorde det for den andre partens skyld.

Festrelaterte voldtekter skjer altfor ofte blant unge. I 2016 var 20 prosent av voldtektene der overgriper var under 18 år relatert til fest. Overgriper og offer har mange ganger hatt litt kontakt før voldtekten, og begge har ofte drukket mye alkohol. I russetiden er det mye festing, og derfor er unge spesielt utsatte i denne perioden. I fjor ble det anmeldt 13 «russevoldtekter», men Kripos er redd tallet kan være høyere.

Foreldre er de beste forebyggerne, og spiller en viktig rolle både som forbilder og som grensesettere. Vi har en unik posisjon til å påvirke tenåringene våre til å ta gode og fornuftige avgjørelser i russetida. Selv om russen er myndige og tar selvstendige valg, ser de fortsatt til mor og far for støtte og veiledning. Da betyr det noe hvilke holdninger vi som foreldre har.

Rusforskning viser at et åpent og tillitsfullt forhold mellom foreldre og barn er den viktigste beskyttelsesfaktoren for å hindre risikofylt drikking. Vi som foreldre må våge å snakke med tenåringene våre om alkohol. Det hjelper hvis man på forhånd sammen har blitt enige om klare regler for hva som er greit og ikke. Vær åpen og imøtekommende, og still opp dersom tenåringen ringer midt på natten for å bli hentet. Det kan være at det er akkurat da han eller hun trenger en trygg voksen å prate med.

Vi foreldre kan bidra til at russetiden blir et minne for livet for våre tenåringer. Et godt minne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer