Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøkkenfunn solgt for gigasum

Det sjeldne maleriet ble funnet på et fransk kjøkken. Nå er mesterverket solgt for 240 millioner kroner på auksjon.

SOLGT: Et maleri fra 1200-tallet av den italienske kunstneren Cimabue er solgt på auksjon for 240 millioner kroner. Maleriet ble oppdaget i et fransk kjøkken. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
SOLGT: Et maleri fra 1200-tallet av den italienske kunstneren Cimabue er solgt på auksjon for 240 millioner kroner. Maleriet ble oppdaget i et fransk kjøkken. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Vis mer

Et sjeldent mesterverk av den italienske middelalderkunstneren Cimabue som ble oppdaget i et fransk kjøkken, er solgt for 240 millioner kroner.

Maleriet med tittelen «Christ moqué» («Kristus hånes») ble søndag solgt for rundt fem ganger mer enn hva det var vurdert til av auksjonshuset Aceteon i Sensils utenfor Paris.

Det er første gang på flere tiår at et maleri av Cimabue har blitt auksjonert bort. Budrunden startet på 3 millioner euro, som tilsvarer 30 millioner norske kroner. Kjøperen av bildet er ukjent.

AUKSJON: Kunstekspert Stephane Pinta tar maleriet ut av et glassmonter i forbindelse med auksjonen søndag der bildet ble solgt for 240 millioner kroner. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
AUKSJON: Kunstekspert Stephane Pinta tar maleriet ut av et glassmonter i forbindelse med auksjonen søndag der bildet ble solgt for 240 millioner kroner. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Vis mer

Det var i september at franske kunsteksperter kunne fortelle om den sensasjonelle oppdagelsen av maleriet i byen Compiègne i Nord-Frankrike.

Eieren var en kvinne som hadde hatt bildet hengende på kjøkkenet i mange år. Kvinnen trodde maleriet var et gammelt religiøst ikon, men tok det med til en auksjonshus for å få det taksert.

Da kom det fram at verket var en del av en serie der flere bilder har vært borte i flere århundrer, laget av renessansemaleren Cimabue, melder The Guardian.

Kunsteksperter brukte infrarød teknologi for å bekrefte at verket er en del av et større verk fra 1280, hvor Cimabue malte åtte forskjellige scener fra Jesu' korsfestelse.

Man antok at verdien på maleriet kunne være over 50 millioner kroner. Nå er bildet altså blitt solgt for fem ganger så mye.

Fra 1200-tallet

Maleriet er antatt å være en av åtte scener som er malt av samme kunstner, som viser Jesu siste dager og korsfestelse. Ett av de andre motivene fra samme serie henger på The National Gallery i London.

Eksperter brukte blant annet infrarødt lys til å undersøke verket, for å slå fast at det var Cimabue, også kjent som Cenni di Pepo, som var opphavsmannen, melder BBC.

- Maleriet er gjort av samme hånd, sier kunstekspert Éric Turquin ifølge den franske avisa Le Figaro.

Kunstverket er inspirert av bysantinsk kunst. Typisk for denne typen kunstverk er at de er malt på treverk med en bakgrunn av gullmaling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media