Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Sykehjemskjøkken:

Kjøkkenopprustningen må gjøres riktig

Åpent brev til eldre- og folkehelseministeren.

ELDREMINISTER: I januar ble Fremskrittspartiets Åse Michaelsen utnevnt til 

Eldre- og folkehelseminister. Foto: Hans Arne Vedlog
ELDREMINISTER: I januar ble Fremskrittspartiets Åse Michaelsen utnevnt til Eldre- og folkehelseminister. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære Åse Michaelsen,

Det hører med til sjeldenhetene at regjeringsplattformer gir høyere puls, men kokkehjertet mitt hoppet av glede da jeg leste om tilskuddsordningen til sykehjemskjøkkener.

Finansminister Siv Jensen har lovet å åpne pengesekken, og sier dette blir et løft for eldrematen. Det har hun rett i. Dette kan bli bra! Hvis vi gjør det riktig.

Det er hyggelig å gi ros, og Fremskrittspartiet skal ha honnør for å ha fått dette igjennom! Nå som eldrereformen «Leve hele livet» har havnet på ditt bord, gleder jeg meg til å høre hvordan tilskuddsordningen er tenkt.

Inspirasjonen er hentet fra Danmark. 70 av 98 kommuner har søkt og fått midler fra en kjøkkenpott på 450 millioner kroner. En åpenbar suksesshistorie. Så etter to år, hvordan har det gått? Hvor mange sykehjemskjøkkener er gjenåpnet? Ti? Femti? Hundre? Det var det, da! Man vet ikke!

Odense kommune ligger langt framme i Danmark på eldremat. I høst spurte jeg dem hvordan tilskuddsordningen fungerte. Fikk et skuldertrekk i retur. Pengene gikk visst mest til å pusse opp spisesalene.

Ringte så det danske Kost- og ernæringsforbundet. Mange av medlemmene deres arbeider som kokker og kjøkkensjefer på sykehjem. De måtte vel vite noe! Tja. Man vet hvilke kommuner som har fått penger. Man vet hvor mye de har fått. Men ikke hva pengene brukes til.

Intensjonen med tilskuddsordningen er grei: Lokale kjøkkener på sykehjemmene, som har blitt stengt på grunn av sentralisering, skal gjenåpnes. Maten skal lages på stedet, nær beboerne. Matlukten skal tilbake i gangene.

Før dere setter i gang: Det bør være et transparent system. Det blir ugreit om kreative rådmenn bruker pengene til generelt vedlikehold av eksisterende kjøkkener, for å spare penger i trange kommunebudsjetter. Hva med oppussing av spisesalene? De er jo strengt tatt ikke en del av kjøkkenene, men likevel viktige for måltidsopplevelse og trivsel.

Og hvis tanken er å reelt gjenåpne stengte kjøkkener, kjøpe nytt utstyr og det hele, hva så med penger til selve driften? Det er glimrende at regjeringen vil investere i sykehjemskjøkkener. Virkelig! Men en blankpusset kjøkkenbenk lager ikke mat. Råvarene går ikke ut av kjølerommet av seg selv. Noen må holde kniven, noen må stå ved komfyren! Institusjonskokker med kompetanse på ernæring, spesialkost, matkultur og næringsmiddelhygiene. Én ting er å finne dem. Det mangler rundt 1000 kokker i Norge i dag, og rekrutteringen er et sorgens kapittel. En annen ting er at de skal ha lønn.

I 2015 skrev Kost- og ernæringsforbundet og Forbrukerrådet rapporten Appetitt på livet. Hovedbudskapet var at kommunene må ha en mat- og måltidspolitikk for de eldre. Dersom kommunene skal kunne søke på kjøkkenpotten, bør de forplikte seg til å drifte kjøkkenet i overskuelig framtid. De må vise at de satser på eldrematen. Ikke bare maten på sykehjemmet, men også maten til hjemmeboende eldre. Det snakkes mye om underernæring på sykehjem. Vi skal huske at det er i hjemmet lidelsen oppstår.

Generelt er det store fordeler med å ha kjøkkenet så nær beboeren som mulig. Det handler om kokkens mulighet til å hive seg rundt, skulle noe uforutsett skje. Men det handler mest om signaleffekt. Hva er et hjem uten kjøkken?

For ordens skyld: Mat fra sentralkjøkken er langt bedre enn sitt rykte. Matkvalitet og næringsinnhold blir ikke dårligere, om kjøkkenet er stort. Men så er det fordeler og ulemper, og forskjell fra sted til sted. Det viktigste er hvordan maten blir behandlet når den serveres.

Det er her det ofte går galt, fordi det ikke er kompetanse i siste leddet. Da spiller det liten rolle om maten kommer fra etasjen under, eller fra et kjøkken halvannen mil unna.

Kjære eldre- og folkehelseminister, kan ikke vi ta et kaffeslabberas en dag? Hvis du holder kaffe, tar jeg med hjemmelagde sjokoladetrøfler.

Beste hilsen,

Arnt Steffensen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!