DEBATT

Kjoletyranniet

May-Britt Mosers kjole er et stilig «fuck off» til skjønnhetstyranniet.

Om en kvinne kler seg iøyenfallende straffes hun for det, mener kommentarforfatteren. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / FREDRIK SANDBERG --SWEDEN OUT --
Om en kvinne kler seg iøyenfallende straffes hun for det, mener kommentarforfatteren. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / FREDRIK SANDBERG --SWEDEN OUT -- Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lady Gaga kan kle seg i kjøtt og Rihanna i stjernestøv så mye de vil. May-Britt Moser kledd i sitt eget, geniale intellekt overstrålte dem alle andre.

Forrige gang en kjole skapte så mye oppstyr, var den dekorert med leppestifter. Og den splittet kommentariatet. Var det en klesblunder av nasjonal betydning? Ble Siv Jensen kjønnsdiskriminert? Eller var hele greia en pr-strategi?

Nå snakker vi om kjolen til May-Britt Moser. Og ikke minst snakker vi om snakkinga om kjolen. SoMe-feministene irriterer seg på refleks over omtalen: Ville en mannlig Nobelprisvinner fått samme oppmerksomhet for klærne, liksom?

Selvsagt ville en mann fått like mye omtale om han mottok Nobelprisen i en dress brodert med gitterceller! Eller ropte «Morna, Jens» i ei skjorte med leppestifter. Et nylig eksempel er fysikeren Matt Taylors gøyale/provoserende skjorte. Reaksjonene på den overskygget hans prestasjoner i romforskningen.

Men tilbake til kvinner og klær. Det er dypt problematisk at kvinners påkledning får mer oppmerksomhet enn kvinners prestasjoner og budskap. Det er en egen catch 22 for damer: Om en kvinne kler seg iøyenfallende straffes hun for det, når kritikk eller hyllest overskygger budskapet hennes. Paradoksalt nok straffes hun også om hun kler seg diskret, da vil hun kritiseres som en grå mus. (Noen som husker omtalen av Erna Solberg før hun fikk stylist?)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer