UT MED «BERSERK» IGJEN: Jarle Andhøy seiler i høst i området utenfor Afrikas østkyst. - Jeg vil møte noen av Afrikas pirater. Jeg vil inn i materien. Hvem er terrorister og hvem er helter? sier Jarle Andhøy. Foto: Jørn H. Moen /Dagbladet
UT MED «BERSERK» IGJEN: Jarle Andhøy seiler i høst i området utenfor Afrikas østkyst. - Jeg vil møte noen av Afrikas pirater. Jeg vil inn i materien. Hvem er terrorister og hvem er helter? sier Jarle Andhøy. Foto: Jørn H. Moen /DagbladetVis mer

Jarle Andhøy med ny «Berserk»-ekspedisjon

Kjølhaler Andhøys farlige piratreise: - Han leker med sitt eget og sine reisekameraters liv

NUPI-forsker mener Jarle Andøy tar en risiko som ikke kan måles, mens UD betegner reisen som «svært risikofylt».

(Dagbladet): I høst legger Jarle Andhøy ut på en ny tokt, for å oppsøke livsfarlige pirater langs Afrikas østkyst.

Han tar da med seg båten «Berserk» for å seile nord for Madagaskar og området mellom Mosambik og Somalia.

I et intervju med Dagbladet i dag forteller Andhøy om ekspedisjonen.

- Jeg kjenner noen som forhandler på vegne av piratene i Somalia, og vil møte noen av Afrikas pirater. Jeg vil inn i materien. Hvem er terrorister og hvem er helter? Afrika er det siste kontinentet som systematisk blir utnyttet av andre stater som Frankrike og England, og stor del av piratvirksomheten er et tilsvar på dette for at familier og samfunn skal brødfø sine kjæreste, sier han.

Stor fare

Patrick Cullen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), sier at trusselen fra pirater hele tiden er i endring, men at kidnapping og krav om løsepenger fortsatt er en trussel. Tidligere i år ble tre skip kapret utenfor Somalia, de første siden 2012.

Adenbukta har vært spesielt kjent for organiserte pirater. Ifølge Cullen er det også piratfare i det indiske hav, der Andhøy har tenkt å seile.

- At han reiser ned med en intensjon om å treffe piratene, er å ta en risiko som ikke kan måles. Han leker med sitt eget og sine reisekameraters liv, sier han.

- Folk er blitt drept i kidnappingssaker hvor det er blitt krevd løsepenger. Dette er piratenes forretningsmodell. Det er en åpenbar risiko for å bli drept, sier han.

- Livet er farlig å leve

- Jeg anser det som farligere, og med med større risiko, å få en god og profesjonell oppfølging på et norsk offentlig sykehus enn å seile i det Indiske hav, sier Jarle Andhøy som svar på kritikken fra Cullen.

Han understreker at mannskapet på «Berserk» er voksne mennesker som tar egne valg.

- Patrick Cullens sitater om piratene holder delvis vann, men jeg tar avstand fra hans påstand om at jeg leker med eget og andres liv. Det er voksne folk med egne vurderinger som seiler ombord Berserk, og de velger selv hvordan de vil leve. Jeg selv er bevisst på å leve utenfor de «normale samfunnsrammene» med mentaliteten om at livet er farlig å leve. Livet består uansett av risiko og bør leves hver dag, sier han.

Kjølhaler Andhøys farlige piratreise: - Han leker med sitt eget og sine reisekameraters liv

- Jeg mener at ordet terrorist og pirat bør defineres grundigere før man setter folk og kulturer i bås. Statlig terrorisme, som for eksempel amerikanernes invasjon i Irak, Israels okkupasjon av Vestbredden, med isolering av et helt folk, får pirater i Øst-Afrika til å fremstå som Gølvguttene, sier han.

Vanskelig å få hjelp

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet (UD) Astrid Sehl henviser til UDs generelle reiseråd for Somalia som ligger på regjeringens nettsider. Her står det at UDs reiseråd for Somalia fraråder alle reiser til eller opphold i sør-, sentral- og nordøst-Somalia.

- På sine hjemmesider for kommersiell skipsfart advarer NATO mot piratvirksomhet og omtaler området utenfor kysten av Somalia som et høyrisikoområde. Fartøy rådes av NATO til å utvise «ekstrem varsomhet». I lys av dette rådet fremstår den aktuelle reisen som svært risikofylt, sier Sehl til Dagbladet.

Norge ikke har diplomatisk eller annen konsulær tilstedeværelse i Somalia.

- Norske myndigheters muligheter til å tilby konsulær bistand i Somalia er ytterst begrenset, sier Sehl.