Kjølig om blod og ild i Chile

Bredt anlagt roman fra Chile, om indre og ytre eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Chile er et land de færreste av oss kjenner særlig godt, bortsett fra løselig kunnskap om undertrykkelse og politiske flyktninger. Jorge Edwards' «Drøm og historie» kan bidra til et bredere bilde.

Vender hjem

Boka bringer leseren rett inn i Pinochets militærdiktatur, dit en eksilforfatter vender hjem etter mange år i utlandet. Han blir overvåket og uglesett fra alle kanter. Til og med familien har problemer med å godta ham. Forskremt og resignert leier han en gammel leilighet og gjemmer seg bort. Her finner han et skap fylt av historiske brev og dokumenter, og ukjente horisonter åpner seg. Papirene handler om mennesker som levde to hundre år tidligere. Også den gang fantes det kjærlighet og begjær, representert ved den skjønne og skamløst erotiske Manuelita, som i all offentlighet gjør sin ektemann til hanrei med en fyrig elsker.

I kjølvannet av dette blir vi vitne til offentlig ydmykelse, hevn og straff. Og dessuten en nådeløs overvåking, utført av et mektig maktapparat: inkvisisjonen (som faktisk ikke ble endelig avskaffet før på 1830-tallet).

Den romersk-katolske kirken hadde jo også, i likhet med Pinochets junta, sine hemmelige agenter og sine egne metoder for å slå ned på oppvigleri og upassende tanker. De var for eksempel knyttet til seksuell umoral eller farlig, rasjonelt tankegods som begge deler var trusler mot kirkens herredømme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer