Kjølig om kjærlighet

Stramme, språklig sikre noveller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Rønnaug Kleiva har skrevet et tjuetalls bøker i ulike sjangere, for voksne og barn. Bøkene holder et jevnt, høyt nivå. Hennes første roman, «Ingen reell fare» (2003), skapte litt ekstra oppstuss. Boka skildrer et trekantforhold. En kvinne mente seg misbrukt av forfatteren og prøvde å stanse boka. Hun fikk ikke medhold i retten.

Også i årets novellesamling er parforhold omdreiningspunktet. Gjennom åtte fortellinger kikker Kleiva på forhold som har vart en stund, på utroskap og følelsesmessig og seksuell avvisning.

Kynisme og uvilje

I tittelnovellen trenerer en mann den avtalte sengekos-kvelden med kona. Hun disker opp og gjør spede forsøk på å nærme seg, men oversees. Det er ikke godt å lese om. Mannen selv er synderlig uberørt. Personene i Kleivas univers er i det hele tatt kyniske, flere er selvgode og noen er herskesyke. I en av de beste novellene tenker en kvinne om sin fraseparerte og avdøde ektemann: «Han burde ikkje ha gått frå henne. Han hadde ingen rett til det. Det var rein provokasjon at han hadde funne seg ei anna kvinne. Kva var hensikta?» Kleivas skikkelser har ikke lett for å ta andres perspektiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer