DEBATT

Kjønn er ikke en følelse, Bent Høie

Den nye loven om juridisk kjønn flytter definisjonsmakten om kjønn fra vitenskap til den enkelte persons egen opplevelse av kjønnsidentitet. Hvordan er det mulig? Lever vi ikke i et kunnskapssamfunn? 

KAN VELGE KJØNN: Et kjønnsnøytralt toalett i Philadelphia, Pennsylvania. - Den offentlige samtalen omkring endring av juridisk kjønn har vært fraværende og har ikke inkludert befolkningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
KAN VELGE KJØNN: Et kjønnsnøytralt toalett i Philadelphia, Pennsylvania. - Den offentlige samtalen omkring endring av juridisk kjønn har vært fraværende og har ikke inkludert befolkningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok et åpent brev til Helseminister Bent Høie om konsekvenser av ny lov om juridisk kjønn.

Margaretha Hamrin skrev et åpent brev til helseminister Bent Høie for litt siden. Jeg har ikke sett at hun har fått svar. Derfor skriver jeg nå et nytt og håper du kan svare oss begge, Bent Høie.

Den offentlige samtalen omkring endring av juridisk kjønn har vært fraværende og har ikke inkludert befolkningen. Stortinget har innført en lov som berører oss alle, uten at det er foretatt en grundig analyse av hvilke konsekvenser lovendringene medfører på kort eller lang sikt. Om vi ser på de politiske prosessene og tiden det tok før loven om for eksempel selvbestemt abort ble vedtatt av Stortinget var det omfattende prosesser som inkluderte hele befolkningen og gikk over en lang tidsepoke. Når det kommer til noe så fundamentalt som skifte av juridisk kjønn, hastes et vedtak gjennom. Hvorfor?

I regjeringens pressemelding Enklere å endre juridisk kjønn står det: - Lovforslaget er historisk ved at det ikke lenger skal være helsetjenesten, men personen selv som bestemmer om han eller hun har endret kjønn. Nå tar vi enkeltmennesket på alvor. Alle skal få lov å være den de er, sier Høie. Med andre ord så flytter man definisjonsmakten og kunnskapen om kjønn fra fagkompetanse og vitenskap til den enkelte persons egne opplevelse av kjønnsidentitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.