Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjønn er ikke et spekter

Faren ved å la rettighetene til transpersoner hvile på et ustødig grunnlag av feil antagelser, er at de enklere kollapser i møte med realiteten.

INTERSEX: Det eksisterer et spekter av ulike atypiske kjønnsorgan, men å beskrive biologisk kjønn som et spekter tilsier en kontinuerlig fordeling av ulike kjønn som rett og slett ikke er realiteten. Illustrasjon: Tor Martin Austad.
INTERSEX: Det eksisterer et spekter av ulike atypiske kjønnsorgan, men å beskrive biologisk kjønn som et spekter tilsier en kontinuerlig fordeling av ulike kjønn som rett og slett ikke er realiteten. Illustrasjon: Tor Martin Austad. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når utviklingen av kjønnsorganet blir forstyrret vil det oppstå abnormaliteter. Ikke et nytt kjønn. Når lege Kjetil Slagstad, i et innlegg i Aftenposten, argumenter for at vi består av «et spekter av kjønn der mann og kvinne er ytterpunktene», ser han derfor ut til å ha repetert den høyst misvisende Nature-artikkelen Sex redefined.

Spaltist

Tor Martin Austad

er MSc i human adferdsbiologi med hovedfag innen seksuell seleksjon og -adferd hos mennesker. Han jobber nå som selvstendig næringsdrivende i Visual Lab AS hvor det lages kunnskaps- og forskningsformidlende animasjoner.

Siste publiserte innlegg

I biologisk forstand er det ganske strakt fram hvordan man definerer kjønnene - det er hann dersom man produserer sædcelle og hunn hvis man produserer eggcelle (små eller store gameter). Husk at vi nå snakker om det biologiske kjønnet, ikke kjønnsidentitet.

Avvik skjer overalt i naturen. Ikke bare i utviklingen av kjønnsorgan, men i alle organer. Utviklingsprosessen er så kompleks at det er et under at det ikke oppstår oftere. Intersex eller forstyrrelse i kjønnsutviklingen (DSD) er hovedsakelig hvor kjønnskromosomet eller gen-sammensetningen ikke samsvarer med det fysiologiske kjønnsorganet, eller når kjønnsorganet ikke kan bestemt klassifiseres som mannlig eller kvinnelig.

Slike tilfeller sies å oppstå i nærmere 1 av 5500 tilfeller, eller hos 0.018% av befolkningen.

Så hvilken forklaring gir artikkelen han refererer til på at intersex oppstår blant 1 av 100? Jo, ved å utvide definisjonen over hva de fleste klinikere anerkjenner som intersex, og inkludere subtile anatomiske variasjoner; blant annet gutter som har relativt lavere sædproduksjon og gutter som blir født med urinåpningen under penis i stedet for frampå (hypospadi). Slike tilstander skal vi selvsagt anerkjenne og ta seriøst, men deres biologisk kjønn er fremdeles entydig - gutt.

Slagstad mener også at tokjønnsmodellen ikke finner støtte i biologien fordi stamceller fra fosteret kan migrere inn i blodet på moren. Dette endrer ikke kjønnet til moren, så igjen blir det veldig misvisende å introdusere dette som en annen type kjønn.

Vi kan si det eksisterer et spekter av ulike atypiske kjønnsorgan, men å beskrive biologisk kjønn som et spekter tilsier en kontinuerlig fordeling av ulike kjønn som rett og slett ikke er realiteten.

Selv om kjønnene mann og kvinne «kun» hadde utgjort 99% av populasjonen er det fremdeles villedende å fremstille hankjønn og hunkjønn som ytterpunkter i et spekter av kjønn. Det minner mer om ordspill med politiske formål enn en nøyaktig fremstilling av virkeligheten. Da er det oppsiktsvekkende at det kommer fra en lege.

Som Slagstad har mange andre trykket begrepet «kjønnspekter» til sitt bryst og spredt det videre til politiske formål. Det kommer helt sikkert fra et godt sted med gode intensjoner. Likevel må vi klare å skille politiske verdier fra biologiske forklaringer; skille det normative fra det deskriptive.

Faren ved å la rettighetene til transpersoner hvile på et ustødig grunnlag av feil antagelser er at de enklere kollapser i møte med realiteten. En mulighet som vil utnyttes av andre som ikke ønsker dem disse rettighetene.

De medfødte rettighetene vi alle besitter - og den gjensidige respekten som likeverd vi alle fortjener – gjelder uavhengig av biologiske betegnelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!