Kjønn, galskap og ordenes magi

Skal man tro forlaget Tiden, og det er jeg ikke sikker på at man skal, er forfatteren Ernst Ernst (nei, det er ikke trykkfeil) en dansk intellektuell som er bosatt i Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og skal man tro forfatteren, vokste han opp som jente i en guttekropp. Problematisk? Ikke nødvendigvis: «Mine barneår var svært lykkelige og interessante. Jeg ville ikke byttet med noen,» konkluderer forfatteren i epilogen til den lille, rare boka «Onkel Max og plommetreet.» Men han tilføyer, på det underfundige viset som er noe av bokas varemerke: «At de trolig ikke tilkom meg, var en annen sak.»

Nå handler ikke «Onkel Max og plommetreet» primært om kjønnsforvirring, selv om en av bokas mest betagende scener er når Ernsts huslærerer, Birgitte, på meget håndfast vis lærer sin elev en del basale fakta hva angår forskjellen på mann og kvinne.

Stille opprør

For øvrig dreier denne boka seg om ordenes magi, om det mysteriøse faktum at lyder som settes sammen etter bestemte regler, gir samme mening for en stor gruppe mennesker. Barnet Ernst har vondt for å akseptere dette, det ligger et slags stille opprør i hans tvil: «Alle sa 'plomme' når de mente plomme, men kunne jeg vite at ordet virkelig var 'plomme' og ikke 'pomme' eller 'plome' eller kanskje 'lomme'?» Ernst sitter ofte i plommetreet sitt og bytter navn på ting, frigjør tingen fra ordet eller omvendt. I dette perspektivet kan man også se hans forvirring rundt eget kjønn. Selv begreper som «gutt» og «jente», eller «mann» og «kvinne», mangler entydighet i den fremmede barndomsverdenen vi dras inn i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer