Kjønnheten blomstrer igjen

PARIS (Dagbladet): Haute couture-visningene denne uka bar preg av strammere linjer, både i konkret og overført betydning.

Korsetter var blant hovedingrediensene, men også blomsterdrømmer, en hyllest til Dior og et hint til Bush.

Christian Lacroix' vepsetaljeversjon var i drapert, sort skinn, med en sky av tarlatan rundt skuldrene til modellen Alek, den svarte orkidéen. John Galliano for Dior valgte å satse på folklore og wild west, eventuelt med indianerfjær på hodet, eller bare wild. Jean-Paul Gaultier hadde en hel serie av korsetter eller korsett-kjoler, gjerne i sateng, med rem- eller båndstrimler i sofistikerte mønstre.

Felles for alle er at feminiteten er tilbake etter flere nokså kjønnsløse sesonger. Den som vil sjokkere i år kan stille med en ultrafeminin kjole, ofte overdrysset med blomster eller frukt, som hos Saint-Laurent, som viet hele sin kolleksjon som en hyllest til sin mester, Christian Dior. Men han har ikke så mye å si om John Galliano.

Årets brudepar

- Jeg har ikke sett det. Jeg aner ikke, vek han unna. Selv valgte han å la årets brud, toppmodellen og nå filmstjernen Laetitia Casta, ha på seg en hvit drakt i stedet for kjole.

- Vi skal reise på bryllupsreise, forklarte Saint-Laurent. Da kunne i så fall Karl Lagerfelds Chanel-kvinner slå følge, så korrekt antrukket som de er i sine tidløse drakter.

Emmanuel Ungaro har også vært ute og reist og hentet adskillig inspirasjon fra Bush' Texas, dog med litt mer vågede gjennomsiktige finesser.

Det var mye florlett på de parisiske catwalkene denne uka. Mye sort/hvitt, men også mange farger, gult, blått, grått, perlemor. Og blomster.

Kritisk

Samtidig, i kulissene, snakkes det stadig om at haute couture er død, eller i hvert fall døende. Denne gangen var det 12 store motehus og endel «off» visninger, for ti år siden var det 23. Paco Rabanne, Nina Ricci og Olivier Lapidus har stengt sine atlierer. Jean-Charles de Castelbajac, Thierry Mugler og Viktor et Rolf sto over. Givenchys visning ble avlyst. Det er uvisst hva Alexander MacQueen skal gjøre nå.

«Enkelte har følelsen av å klamre seg til stoffene for ikke å synke», skriver Laurence Benaom i Le Monde.

Så galt er det ikke. «Off»visningene var som rene vitaminsprøyter og Galliano og Gaultier morer fremdeles med sine ablegøyer, mens Pamela Anderson, Salma Hayek, Liv Tyler, Catherine Deneuve eller Fabien Barthez sørger for litt show på benkeradene. Selv iført korsett er haute couture sirkus.

<B>VEPSETALJE:</B> Den svarte orkidé, Alek i Christian Lacroix' korsettversjon i drapert svart skinn og tarlatan.
<B>PARIS-TEXAS:</B> Emmanuel Ungaros amerikanske business woman.
<B>SISTE PAR UT:</B> Yves Saint-Laurent og Laetitia Casta skal på bryllupsreise sammen.
<B>MOROMANN:</B> John Galliano sitt nye påfunn. Friskt snitt og originalt tilbehør.
<B>LETT BRIS:</B> Det blåser en lett bris over Yves Saint-Laurents ultrafeminine kjole med ananasmønster.
<B>WILD:</B> John Galliano representerte det ville, her strammet inn i et mønstret korsett.