Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjønnsdeling er feil svar

Kjønnsdeling av undervisningen er et dårlig svar på kroppspress og trakassering.

FOTO: Sigfried Kittig / Plainpicture / NTB Scanpix
FOTO: Sigfried Kittig / Plainpicture / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I dag skriver flere aviser om at en skole i Trondheim praktiserer kjønnsdelt undervisning fordi mange av jentene finner kroppspresset ubehagelig.

Jeg har stor forståelse for at mange unge jenter opplever et stort kroppspress i dagens samfunn. Jeg tror imidlertid ikke flere kjønnsdelte arenaer er veien å gå. Jeg tror heller ikke det virker. Jeg tror det er en dårlig ide å lære barn og ungdom at løsningen på kroppspress og trakassering er å dele opp kjønnene.

På mange måter er en slik oppdeling en fallitterklæring på et problem som mange er opptatt av. Det sender signaler om at det ikke er mulig å gjøre noe med og at den eneste løsningen er å holde kjønnene strengt adskilt. Det er en dårlig beskjed å gi unge mennesker som skal ut i samfunnet.  

Å kjønnsdele undervisningen er i beste fall å utsette problemet og skyve fra seg ansvaret. For elevene skal ut i samfunnet. De skal svømme i offentlige svømmehaller og de skal på badeland. De skal på stranda og de skal slikke sol i byen på en varm sommerdag. Der er det ingen som kjønnsdeler menneskemengdene.

Jeg mener at skolen har som oppgave å forberede elevene på et samfunn der menn og kvinner og gutter og jenter omgås på tvers av kjønn, i de aller fleste sammenhenger. Da er det de voksnes og skolens oppgave å lære elever å behandle hverandre med respekt og å slå hardt ned på alle former for trakassering. Elever trenger rettledning i hvordan vi kan behandle hverandre med respekt og hvordan vi lever sammen. At kvinner er lettkledde er for eksempel aldri noen unnskyldning for trakassering.  

Land der kvinner og menn lever store deler av livene sine adskilt er ikke bedre samfunn for kvinner og det er ikke samfunn med mindre trakassering. Jeg tror vi må lære oss å leve med hverandre hvis vi skal ha et samfunn og et land hvor vi fungerer godt sammen. Da må vi ta tak i problemer og utfordringer fremfor å skyve de under teppet eller gå for kortsiktige, lettvinte løsninger, som heller ikke fungerer.  

Det er en grunn til at likestillingen og flere fellesarenaer for kvinner og menn har gått hånd i hånd. Det er ikke en utvikling som har kommet fordi det har vært den letteste løsningen, men fordi det har fungert. Over tid har det gitt mer frihet til flere mennesker. Det bør vi ikke gå tilbake på. Mer kjønnsdeling vil føre til mindre likestilling, ikke mer. Det er ingen tjent med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media