Kjønnskrigen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med utgivelsen av «Pen søker trygg – Hvordan kvinner undertrykker menn» mottok forfatteren Preben Z. Møller ikke uventet reaksjoner fra feministisk hold. Radikalfeministenes ryggmargsrefleks tilsier angrep, som alltid ender med et forsøk på å ta rotta på mannlige initiativ og mannlige stemmer, med mindre mennene høyt og tydelig erklærer seg som feminister av det rette slaget. I Møllers bok utfordres kjønnsmaktperspektivet. Kjønnsmaktperspektivet innebærer at menn som gruppe systematisk har mer makt og innflytelse i samfunnet enn kvinner som gruppe, og at kvinner følgelig blir underordnet menn på mange av livets områder (fra Kvinnefrontens nettside). Denne forståelsen er derfor et mannsmaktperspektiv snarere enn et kjønnsmaktperspektiv. Hovedbudskapet til Møller, slik jeg forstår det, er å utvide kjønnsmaktperspektivet til også å vise at kvinner har makt, bruker denne makten, og som undertittelen uttrykker, hvordan kvinner undertrykker menn. Møller beskriver parallelt menns avmakt. Et annet hovedpoeng for Møller er kvinners krav om frihet kombinert med ansvarsvegring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer