SVARER: Professor Erling Hjelmeng imøtekommer Dagbladets kritikk i dette innlegget. Foto; NTB Scanpix
SVARER: Professor Erling Hjelmeng imøtekommer Dagbladets kritikk i dette innlegget. Foto; NTB ScanpixVis mer

Debatt: Juss og kjønn

Kjønnsperspektivet er høyst levende i jusstudiet

Dagbladets kritikk hadde vært betimelig i 2015, men ikke mot fakultetet anno 2018.

Meninger

I leder 13. januar retter Dagbladet skyts mot det juridiske fakultet for manglende integrering av kvinne- og kjønnsperspektivet i jusstudiet.

Kritikken begrunnes i rapporten «Juss og kjønn», bestilt av fakultetet selv. Rapporten er over ett år gammel, men ikke offentliggjort før nå pga. utilstrekkelig anonymisering av informanter.

Istedenfor å basere seg på gamle kilder burde Dagbladet oppsøkt fakultetets semestersider og regelverk. Kjønnsperspektivet er høyst levende i jusstudiet. Programrådet for jusstudiet har i 2017 vedtatt at hver enkelt ansvarlig faglærer skal tilstrebe kjønnsbalanse blant forelesere (viktige rollemodeller), og at kvinnelige forfattere skal inn på pensumlistene.

I tillegg er det vedtatt at alle skal gjennomgå sine fag for bedre å få fram kjønnsperspektivet. Alle ansvarlige faglærere skal rapportere tilbake i løpet av vårsemesteret 2018, og fakultetet gir aktiv veiledning om hvordan kjønnsperspektivet kan, bør og må inkluderes på alle studieår.

Som et eksempel er menneskerettighetsfaget utvidet for å gjøre plass til temaet «statens ansvar for å hindre vold i private hjem», og i statsretten er det egne forelesninger i diskrimineringsvern. Juridisk fakultet i Oslo har vært ledende i kvinne- og diskrimineringsjus i en årrekke, og vi arbeider hver dag for at dette perspektivet også skal gjennomsyre studiet. Det arbeidet fortsetter.

Dagbladets kritikk hadde vært betimelig i 2015, men ikke mot fakultetet anno 2018.

Samtidig peker Dagbladet på noe viktig; hvordan ofre for kjønnsrelatert kriminalitet møtes i rettsvesenet. Her må alle aktører trekke sammen for å utvikle holdninger og rettsregler som sikrer ofre og varslere det rettsvernet som er selvsagt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.