Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøp av kvinnekroppen bør forbys

PROSTITUSJON: Den 12. juni argumenterte Anne Marit Bjørnflaten og Gunn Karin Gjul (Ap) i Dagbladet mot å innføre et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester i Norge. De er redde for at et slikt forbud vil føre prostitusjonen under jorda og at situasjonen for jentene vil bli vanskeligere.Bjørnflaten og Gjuls anliggende er viktig. Ingen ønsker å gjøre situasjonen for de prostituerte vanskeligere. Derfor har KrF fremmet forslag i Stortinget om å øke støtten til de frivillige organisasjonene som driver oppsøkende virksomhet rettet mot prostitusjonsmiljøene. Vi ønsker også å etablere oppsøkende, lavterskel terapitilbud i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim og vi mener at det bør legges bedre til rette for at «trafikkerte» prostituerte kan få beskyttelse og opphold i Norge.

VI MENER imidlertid at Bjørnflaten og Gjul skaper et skremmebilde av hvordan et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester vil virke for de prostituerte jentene. Selv om prostitusjonen i dag er godt synlig i Oslos gater, foregår hovedvekten av virksomheten allerede i dag på det såkalte innemarkedet. Dette markedet er rimelig godt kjent for myndigheter og politi. Årsaken til det er at de prostituerte må markedsføre sine tjenester for å skaffe seg kunder, og denne markedsføringen gjør det mulig å holdet miljøet under oppsikt. Det er ingen som ønsker å kriminalisere de prostituerte. De vil derfor fortsatt kunne oppsøke både politiet, helsevesenet og andre for å få hjelp.Et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester vil virke preventivt og dermed redusere antallet horekunder. Dette vil igjen gjøre det mindre lønnsomt å drive med prostitusjon. Vi vet at menneskehandel er verdens hurtigst voksende kriminelle aktivitet. I følge FN er utbyttet på nær 100 milliarder kroner per år. Vi vil ikke får bukt med denne kyniske og svært brutale formen for kriminalitet dersom vi ikke angriper med bred front. Å gjøre handel med kvinnekroppen mindre lønnsomt, er et nødvendig virkemiddel for å redusere menneskehandelens omfang.

DETTE ER ÅRSAKEN til at KrF ønsker at kjøp av seksuelle tjenester skal forbys. Dette er også årsaken til at flere representanter på tvers av partilinjene nå går inn for å kriminalisere kjøp av sex.Sverige forbød kjøp av sex i 1999. Der har man ikke hatt den samme økningen i antallet utenlandsprostituerte som det Norge har hatt de siste årene. Årsaken er klar: Sverige er ikke lenger et attraktivt land for dem som ønsker å tjene penger på salg av kvinnekroppen. Det rapporteres dessuten om en betydelig reduksjon i antallet prostituerte.Filmen om «Pretty Woman» skapte myten om den lykkelige prostituerte. Hun som selv valgte hvem, hva og når. Det finnes neppe noen prostituerte som henne. De fleste drømmer om et annet liv: Uten overgrep, vold og tvang. Samfunnet bør stille opp for disse jentene. Et viktig tiltak i den forbindelse er å reagere overfor dem som gjennom sine kjøp tilrettelegger for halliker og organiserte kriminelle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling