Kjøp deg en stjerne

Stjerner på veggen blir stadig mer og mer verdt. Det kan skyldes at mange unge har funnet sin kunst.

I dag går flere forskjellige filmplakater under hammeren hos auksjonsfirmaet Christie\'s i London. Blant stjernene som stråler fra veggen finner vi Sean Connery, Audrey Hepburn og Steve McQueen.

Audrey stiger i pris

Disse stjernene øker mer og mer i verdi - i hvert fall så lenge de er en plakat. Siden midten av 90-tallet har prisene på gamle og originale filmplakater steget krafig. Eksempelvis har enkelte James Bond-plakater steget med 12-1300 prosent siden 1995. Audrey Hepburn i filmen «Breakfast at Tiffany\'s» kan du få mellom 35 000 til 50 000 kroner for i England. For 6 år siden fikk du 3 500.

- Prisstigningen skyldes at stadig flere unge mennesker interesserer seg i plakatene. Disse kan lite om malerier, men føler seg komfortable med filmer. Dessuten er mange av plakatene virkelige kunstverker, sier Sarah Hodgson, Christies ekspert på filmplakater, til den engelske avisa The Sunday Times.

Ulovlig

En vampete Jane Russel fra filmen «The Outlaw» er det kunstneriske høydepunktet i denne auksjonen.

Filmen ble satt opp på kino av den beryktede Howard Hughes i 1943. På den tida var han stadig i klammeri med Hayes Office, den amerikanske filmsensuren. Hughes regnet med at «The Outlaw» også ville falle i unåde. Derfor satte han den opp uavhengig og brukte spissformuleringen «The film that couldn\'t be stopped». Men filmen ble bannlyst etter en ukes visning på en kino. De originale trykkplatene ble kalt tilbake, så det finnes nesten ingen plakater med akkurat den spissformuleringen.

Christie\'s forventer at noen vil betale mellom minst 110 000 kroner for denne plakaten.

Mest populære plakater

Øverst på verdikjeden finner vi filmer fra Hollywoods gyldne periode på 30- og 40-tallet. Så kommer ulike Hepburns tett fulgt av James Bond der Connery topper lista før Roger Moore og resten av spiongjengen. Steve McQueen, Greta Garbo og Clinter\'n er også populære.

Mange ønsker også monstre på veggen. Setter du dem ved siden av hverandre er det helt utrolig hvor mange som er grønne og store.