Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøp ditt eget band

Webtjeneste lar fansen være investorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva ville du fått igjen om du kunne investert 50 kroner i A-ha i 1984? Eller om du hadde satset en hundrelapp på The Beatles i 1960?

Nå gir webtjenesten Sellaband.com deg muligheten til å satse penger på band som ennå ikke har platekontrakt.

Brukerne kan satse 10 dollar. Når bandet eller artisten har nådd 50 000 dollar får de muligheten til å gå i et profesjonelt studio for å spille inn plate. I tillegg får de råd om blant annet låtskriving og markedsføring.

- Dette er ikke den eneste måten å gjøre det på, men i en bransje som er desperat etter en ny forretningsmodell gir dette musikere en ny mulighet, sier Adam Sieff til Reuters. Han er en tidligere toppsjef i Sony Music, og vil jobbe tett med Sellaband-artister.

Nådde grensen

Om investeringen viser seg å være en suksess, får alle som har satset penger en andel av cd-salget og en andel av reklameinntenktene Sellaband.com genererer.

Et nederlansk band kalt Nemesa har nå nådd 50 000 dollar-grensen.

- Det tok den ni uker å nå 25 000 dollar, og nye to uker før de hadde 45 000 dollar, sier Sellaband-direktør Johan Vosmeijer til Reuters.

KJØPER SITT BAND: 5000 mennesker har funnet det for godt å investere i et nederlandsk goth-band. Om skiva deres blir en suksess, får alle investorene en andel av pengene. Faksimile: SELLABAND.COM
KJØPER SITT BAND: 5000 mennesker har funnet det for godt å investere i et nederlandsk goth-band. Om skiva deres blir en suksess, får alle investorene en andel av pengene. Faksimile: SELLABAND.COM Vis mer

Tjenesten har ifølge Reuters nå blitt så populær at flere selskaper har vært interessert i å kjøpe dem opp. Men foreløpig akter Sellaband å forbli uavhengig av de store plateselskapene.

Tjener på renter

Sellaband.com henter sine inntekter fra rentene av alle investeringene. Brukerne kan når som helst flytte sine penger fra en artist til en annen.

Tony Platt - produsenten som blant annet jobbet på AC/DCs «Back In Black» - er en av bransjeveteranene som promoterer tjenesten.

- Dette handler om å finne en måte som artister kan uttrykke seg på uten å måtte selge millioner av plater, og forhåpentlig vil den vise at det finnes andre måter å finansiere musikk på og få den ut til folk, sier han til Reuters.

Hele Norges coronakart