Kjøp kamera - lag film!

Den som venter på statsstøtte for å lage film, kan måtte vente i evighet: - Lag film! Ikke tenk på penger, sier Kristoffer Joner fra «Mongoland». Stadig flere gjør som han sier.

Joner har hovedrollen i «Mongoland», en film laget på mye vilje og minimalt med penger av entusiaster fra Stavanger. At den i kveld kommer opp på kino, beviser at det er viktigere å kunne lage film enn å kunne fylle ut søknadsskjemaer - som noen mener den norske filmbransjen har vært best til.

Skjønt, «Mongoland» fikk støtte til kinoversjonering, da AV-fondet fikk se den ferdige filmen.

- Men det er bare å kjøpe kamera og gå i gang med å lage film. Vi trenger en grasrotrevolusjon, sier Eystein Hanssen.

Han og Pål Aam har laget skrekkfilmen «22», med Susan Badrkhan i en av hovedrollene. De søkte ikke statsstøtte før de startet, og brukte om lag 100000 kroner.

Gratis innsats

- Det er ikke noe annet enn dine egne ambisjoner som stopper deg, sier Sjur Paulsen - som i desember fikk vist sin snøbrettdokumentar «Soul Deep» på kino i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger:

- Ingen i staten visste om filmen før den var ferdig.

Han laget «Soul Deep» sammen med Eivind Drivflaadt, noen nyutdannede filmfolk, 350000- 400000 sponsorkroner og gratis innsats fra venner. Den fikk gode anmeldelser og solgte tusen billetter på de få visningene den hadde. Paulsen og Drivflaadt har bestemt seg for å fortsette med film:

- Vi arbeider med et manus som, med actionsport som utgangspunkt, skal vise at det også foregår noe oppe i hodene til de som står på snøbrett.

Rett på video

I motsetning til «Mongoland» og «Soul Deep» har «22» ennå ikke blitt satt opp på kino. Oslo Kinematografer vil ikke ha den, og siden hovedstaden er hovedmarkedet, lønner det seg sjelden å lansere en film uten at den blir vist der.

- Vi har ikke gitt opp håpet. Det er forferdelig at Oslo Kinematografer har monopol, slik at én person kan bestemme at ingen skal få se filmen på kino, sier Eystein Hanssen.

Hanssen og Aam produserte «22» på fritida, med digitalt videokamera og gratis innsats fra alle involverte.

Mer fra Sand

En som fikk betalt for strevet, var Aune Sand - mannen som ga billigfilmen et ansikt, og en stemme, da han i 1995 lanserte «Dis». Filmen har solgt kinobilletter for én million kroner, langt mer enn den kostet å lage.

Sand sier nå at han kommer med filmen «Dådyr» til høsten, den skal handle om «en norsk manns møte med kvinner fra forskjellige land». Fine titler, om ikke annet. Det gjelder også for «Herr Blau» - en tre kvarter lang og 30000 kroner dyr film signert Vidar Vaggen Olsen, Dag Stiberg og Sverre Strandberg.

- Vi søkte støtte av Kassettavgiftsfondet og Filminstituttet etter at filmen var laget, men fikk avslag og beskjed om at vi skulle ha søkt før vi filmet, sier Olsen, som håper å ha filmen visningsklar til dokumentarfilmfestivalen i Volda i april.

«Herr Blau» handler om en tysk konseptkunstner, som reiser rundt i en politibil og besøke vennene sine.

- Vi lakkerte politibilen selv, det likte ikke politiet - som avskiltet den. Da var heldigvis opptakene over.

Bruk ferien

Den teknologiske revolusjonen, les: digitale videokameraer som er billige i innkjøp og bruk, er noe av forklaringen på hvorfor det nå er flere som lager film til færre penger.

Men det er ikke alt, mange av de omtalte billigfilmene er tatt opp på vanlig film. Så hva mer skal til for at filmdrømmen skal bli virkelighet, slik de fra «Mongoland» nå opplever?

- Det kan være godt ikke å ha så mange penger. Da slipper du angsten for å bruke dem, sier Ingrid Festøy Ottesen, filmens produsent.

- Men det kan være godt å ha en produsent, sier Joner.

- Velg da den skikkeligste personen i gjengen, sier regissør Arild Østin Ommundsen.

- Og ta opp filmen i ferien, da har du ikke så mye annet du skal ha gjort, sier Gro Elin Hjelle - manusforfatter og skuespiller.

Se videoklipp fra filmen.

Han sluttet å drikke!

Da har vi en date da..

Det gjør jo ikke vondt mann.

HAR AMBISJONER:Sammen med noen kamerater startet Julian Norum (18)(til venstre) og Eirik Simonsen (18) filmselskapet Hobby Pictures våren 1998. Utallige arbeidstimer er lagt ned i filmarbeidet. Omlag 60 personer er engasjert, som skuespillere og statister. Nå er guttene snart klare med sin andre spillefilm.