Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøp tsarens vin

50 000 kroner for en flaske hos Sotheby's.

Hvis lommeboka er stinn og du mangler en original julegaveidé, er Sotheby's pågående auksjon kanskje noe for deg:

I dag selges deler av den siste russiske tsarens fantastiske vinkjeller via det kjente auksjonshuset. Mange av flaskene bærer tsarens segl.

Vinen er hentet fra den såkalte Massandra-samlingen og inneholder noen av de mest sjeldne og absolutt fineste russiske vinene som noen gang er produsert. Sotheby's regner med å innkassere 4000 pund, eller nærmere 50 000 kroner, for flere av flaskene. Det er dyre dråper: Et glass til å leske ganen med i julestria koster dermed raskt over 10 000 norske kroner.

Auksjonshuset har 522 flasker på lager med 150 forskjellige viner, deriblant flere dessertviner. De første vinene er produsert i 1840 og er dermed 164 år gamle.

Men Sotheby's garanterer at innholdet kan drikkes: I juli i år ble alle vinene testet av to vineksperter før de ble pakket og sendt til auksjonshuset.

Enorm vinkjeller

De sjeldne vinene er spesielt tilpasset tsar Nicholas den andres smak. Til formålet lot tsaren bygge en helt spesiell underjordisk vinkjeller med 21 tunneler. Vinkjelleren, som ble bygd i 1890-årene, er designet slik at fjellveggene skal holde en konstant lav temperatur på mellom 12 og 13 grader celsius. Dette skal gi vinen de beste lagringsforholdene. Det er lagt inn lufteluker som er nøye plassert or å holde temperaturen riktig, og det er også vannkilder i kjelleren for å holde luftfuktigheten på rundt 90 prosent.

Prins Lev Sergervich Golitzin var tsarens spesielle vinsjef, og han utviklet blant annet vinen Seventh Heaven og Honey of Altae Pastures. Oppskriftene tok han med seg i graven, og det er derfor svært få som har hatt gleden av å smake på de spesielle dråpene.

Vinkjelleren ligger i Massandra på Krim-halvøya sør i det som nå er Ukraina. Under den russiske revolusjonen i 1917 ble hele vinkjelleren stengt for å unngå at den ble ødelagt. I 1922 befalte Stalin at alle tsarfamiliens viner skulle samles i Massandra, og vinproduksjonen ble opprettholdt frem til annen verdenskrig. De ferskeste vinene ble lagret i 1945. Det er fjerde gang at viner fra den spesielle samlingen legges ut for salg. Tidligere har inntekten fra auksjonene blitt brukt blant annet til å sikre arbeidere på vingårder i Massandra.

Les om verdens dyreste viner. Du kan også lese mer om tsarens viner her.

EKSKLUSIVT: En besøkende betrakter noen av de verdifulle vinene i kjelleren i Massandra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media