Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøpe Vattenfall?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPKJØP I SVERIGE: Jeg leser med forundring at næringspolitisk talskvinne for SV, Ingvild Maggen Malvik, anbefaler at den norske stat skal kjøpe det svenske statlige energiselskapet Vattenfall. Dette etter at regjeringen ønsker å utarme sitt eget selskap Statkraft, hvor de tar praktisk talt alt overskuddet i utbytte. Det er ingen ting tilbake til å drive fremtidsrettet næringsvirksomhet, og utbyttepolitikken vil svekke selskapets verdiskaping over tid. De forsikringer som ligger i Soria Moria-erklæringen om «at offentlige selskaper skal sikres profesjonelt eierskap og forutsigbar utbyttepolitikk» har så langt hatt liten verdi. For oss ansatte har dette vært en gedigen skuffelse. Vi trodde at en rød-grønn regjering vil støtte opp om sitt eget selskap i større grad enn en borgerlig regjering. Vi ønsker staten som eier, men med den politikken som nå føres setter man hele det statlige eierskapet i miskreditt. Det er aller minst vi som ansatte tjent med.

LIKEVEL ØNSKER SV å kjøpe Vattenfall og Maggen Malvik gir selskapet rosende omtale i Dagbladet 6. november. Det er riktig at Vattenfall er store på fornybar energi, men Statkraft er vesentlig større på dette området. Derimot har de noe som ikke vi har, nemlig store mengder med kullkraft i Tyskland og Polen. Paradoksalt nok kritiserer partifelle Inge Ryan Statkraft (Dagens Næringsliv 11. oktober) for at vi satser for mye i utlandet. Vi mener derimot at denne satsingen er nødvendig. Våre to gasskraftverk i Tyskland, som vil bli satt i drift neste år, vil redusere de totale CO2-utslippene, gi oss ny kompetanse og en bredere plattform for vår fremtidige virksomhet. Å bygge gasskraft som vil fortrenge mer forurensende kraftproduksjon er problematisk for SV. Men å kjøpe de mest forurensende kullkraftverkene på kontinentet er helt all right.

NÅR SV ER så ekspansive i sine planer om å kjøpe utenlandske selskaper, må vi forvente at utenlandske selskaper også kommer til å vise interesse for norske energiselskaper. Hva vil SVs holdning i så måte være? Vattenfall er en enorm pengemaskin, skriver Maggen Malvik som begrunnelse for å kjøpe selskapet. For innværende år vil Statkraft betale nær 6 milliarder kroner i utbytte og antagelig mellom 3,5 og 4 milliarder kroner i skatt. Det er ikke så verst det heller. Men for at vi fortsatt skal ha evnen til å levere, må det ligge noe tilbake i selskapet.

DEN SVENSKE regjeringen har ført en nøktern utbyttepolitikk for sitt selskap Vattenfall. Gjennomsnittlig utbytte har ligget på 33 prosent de siste årene. Vårt utbytte til den norske stat har vært i gjennomsnitt godt over 90 prosent. Jeg lurer på hvordan den fremtidige utbyttepolitikken vil bli hvis den norske staten skal kjøpe Vattenfall. Kan Maggen Malvik fortelle meg det?

Hele Norges coronakart