Kjøper aksjer for å begrense grave-journalistikk

Finanstopp Tor Olav Trøim misliker Dagens Næringslivs metoder.

(Dagbladet.no): Trøim er høyre hånd til den mektige skipsrederen John Fredriksen, Norges rikeste mann, og går nå inn som aksjonær for å lage opprør i eierselskapet til Dagens Næringsliv, ifølge fagbladet Journalisten.

Finansmannen bekrefter overfor Journalisten at han før jul kjøpte ti aksjer i Norges Handels- og Sjøfartstidende.

På guttetur med Hjeltnes

Mye av bakgrunnen for aksjonen er en undersøkende reportasje DN satte på trykk i sin magasindel 22. juli i fjor, da avisen ville belyse den norske finanselitens lite omtalte møter og felles fester i eliteparadiset St. Tropez.

Blant annet hadde DN da fått tak i et bilde av Trøim sammen med tv-kjendis og forretningsmann Arne Hjeltnes, som ble ledsaget av tittelen «Gutta på tur». De poserte for kameraet med seks bikinikledde damer og champagnefylte glass på bassengkanten, men de to hadde forskjellige forklaringer på møtevirksomheten til avisen.

Artikkelen er ikke tilgjengelig gratis på Dn.no, men her er et svært kort utdrag.

Trøim reagerer også på en gravereportasje før jul, der Dagens Næringsliv gjennomgikk det som ifølge avisen er svært tette vennskaps- og forretningsbåndene mellom Trøim og Øystein Stray Spetalen gjennom hele karrieren til de to.

Vennene avviste i tilsvaret til den svært omfattende artikkelen at de har utvekslet innsideinformasjon med påfølgende milliongevinster for Spetalen.

SLÅR TILBAKE MED PENGER: Finansmannen Tor Olav Trøim, den nærmeste medarbeideren til John Fredriksen, går til aksjon mot Dagens Næringslivs kritiske reportasjer ved å kjøpe aksjer i avisa. Foto: SCANPIX
SLÅR TILBAKE MED PENGER: Finansmannen Tor Olav Trøim, den nærmeste medarbeideren til John Fredriksen, går til aksjon mot Dagens Næringslivs kritiske reportasjer ved å kjøpe aksjer i avisa. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er ikke nødvendigvis artiklene i seg selv jeg reagerer på, men det jeg oppfatter som en del svært oppsiktsvekkende journalistiske arbeidsmetoder for å innhente informasjon. Det er noe galt med journalistenes integritet når de deler informasjon med useriøse personer, som igjen har kontaktet meg.

- Dessuten tilegnet DNs journalister seg et privat bilde til St. Tropez-reportasjen ved å utgi seg for å være venner av meg. DN trykket bildet mot vår vilje. Det er faktisk en Caroline-dom på slikt, sier Trøim til Journalisten.

- Betenkelig

Trøim påviser ingen faktiske feil i de omtalte artiklene, men mener at mediene ikke respekterer næringslivstoppenes krav på privatliv.

Med aksjekjøpet sikrer han seg tilgang til generalforsamlingen til DN-selskapet, og der vil han lage bråk og prøve å få gehør for kritikken hos de andre eierne.

Dagens Næringslivs sjefredaktør, Amund Djuve, er skeptisk til at en finansmann kjøper aksjer for å påvirke det redaksjonelle innholdet i en norsk avis.

- Jeg synes det er betenkelig hvis Trøim, som er den sentrale rådgiveren til Norges rikeste mann, skal begynne å angripe kritisk og undersøkende journalistikk som eier. Det er i seg selv spesielt og uvanlig. Men han har kun ti aksjer, så det er jo ikke all verdens innflytelse han har på generalforsamlingen, sier Djuve.

Kjøper aksjer for å begrense grave-journalistikk
<B>BLE SINNA:</B> I en flere sider lang reportasje brettet DN ut finanskjendisens utskeielser i St. Tropez. Trøim likte dårlig at avisa brukte bildet der han poserer sammen med Hjeltnes og seks lettkledde kvinner.