BOKORM: Charlotte Thorstvedt er en ordentlig lesehest. Her poserer hun foran bokhylla, da Dagbladets Bokettersynet kom på besøk i fjor høst. Foto: SIGURD FANDANGO
BOKORM: Charlotte Thorstvedt er en ordentlig lesehest. Her poserer hun foran bokhylla, da Dagbladets Bokettersynet kom på besøk i fjor høst. Foto: SIGURD FANDANGOVis mer

Kjøper du flere bøker enn Charlotte Thorstvedt?

Sju av ti nordmenn har kjøpt minst én bok det siste året.

||| - Jeg synes jo folk burde kjøpe mer enn én bok i året, sier Charlotte Thorstvedt (23).

Programlederen, DJ-en og bokormen er ikke voldsomt imponert over nordmenns kjøpsvaner for bøker, som kommer fram i Bokhandlerforeningens nye, halvårlige undersøkelse.

På verdenstoppen
Likevel - undersøkelsen viser at nordmenn er på verdenstoppen i lesing. Og vi kjøper bøker som aldri før:

• Fem av ti nordmenn har kjøpt minst én bok i løpet av de siste tre månedene.
• Sju av ti nordmenn - eller 73,5 prosent - kjøpte en eller flere bøker i løpet av det siste året.
• 40 prosent av disse kjøpte over ti bøker.

Tendensen er økende. Da Bokhandlerforenngen begynte med målingene for sju år siden, var det bare 66,5 prosent som oppga at de hadde kjøpt bøker det siste året.

- Jeg synes det er veldig bra å se at boka står seg så godt i kampen om folks tid. Dette viser at de litteraturpolitiske virkemidlene virker, sier direktør i Bokhandlerforeningen, Randi Øgrey.

Unge kvinner leser mest
De nye tallene stemmer godt overens med den store bokundersøkelsen fra tidligere i år, som viste at 93 prosent av befolkningen hadde lest en bok i løpet av det siste året.

- Min amerikanske kollega sier at et tilsvarende tall for USA ville ligget på omkring 50 prosent. Og en måling i Storbritannia viste 54 prosent, sier Øgrey.

- Hva tror du er grunnen til at vi leser så mye mer enn dem?

- Jeg har ikke noe fasitsvar på det. Men vi lever i et egalitært land, hvor det fokuseres veldig på lesing i skolen, sier hun.

Og ungdom er de største lesehestene. Ifølge den store bokundersøkelsen kjøpes det omtrent like mye bøker i alle aldersgrupper. Men unge kvinner mellom 15 og 24 var de aller ivrigste i fjor.

- Egen verden
Med sine 23 år er Charlotte Thorsvedt intet unntak. Hun regner med at hun kjøper omkring 15 bøker i året, og dobbelt så mange dersom hun tar med pensumlitteratur. Faktisk sitter hun i parken og leser akkurat når Dagbladet ringer.

- Nå leser jeg «Why I'm not a Christian» av filosofen Bertrand Russel. Men når det gjelder fiksjon, er jeg mest glad i beat-forfattere. John Fante, Charles Bukowski, den gjengen der, sier hun.

Hun regner med at hun kjøper bøker en eller to ganger i måneden, mest på nett, og litt i bokhandel.

- Det er veldig givende med bøker. Nå om dagen leser folk kanskje mer blader og aviser. Men det er noe spesielt med bøker. Det er en egen liten verden man kan forsvinne inn i. Også er det noe man kan samle på, kontra ei avis eller et blad som man bare kaster i søpla, sier hun.

God tilgjengelighet
Randi Øgrey tror tilgjengelighet og bredde er stikkordene som får nordmenn til å lese mye.

- Vi har en ekstremt god tilgjengelighet til bøker over hele landet, både gjennom bokhandel, nett og bokklubb. Og det er et enormt utvalg og bredde, og mange prisklasser, sier hun.

Undersøkelsen viser også at de fleste fortsatt går til bokhandelen for å kjøpe bøker. Hele 60 prosent av dem som kjøpte bøker i fjor, kjøpte den siste i en bokhandel. Det er den høyeste andelen på seks år. 14 prosent kjøpte boka i bokklubb, mens 10 prosent handlet på internett.

• Hvilke bøker selger mest? Se Dagbladets bokliste.