Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Kjøpesentrene kan ikke lenger være introverte. De må smile til omgivelsene. De må vrenge sjela

Hvis de mindre byenes sentrum skal reddes fra kjøpesentrenes lokkesang, må de største byene gå foran med et godt eksempel.

KNUTEPUNKT: Et flunkende nytt Furuset senter åpnet sine skyvedører i 1982. Foto: Paul A. Rørstad / Dextra photo
KNUTEPUNKT: Et flunkende nytt Furuset senter åpnet sine skyvedører i 1982. Foto: Paul A. Rørstad / Dextra photo Vis mer

Min første jobb som fjortis var å vaske et kjøpesenter. Furuset senter var flunkende nytt, og jeg trengte penger til vinyl. Vi fant ikke noe negativt å si om Furuset senter. Det var ingenting der fra før, bare et Samvirkelag omgitt av gjørme som ødela småskoene våre. Som erstatning fikk vi et drabantbyparadis av innendørs butikker som lå i en slak bakke fra T-banen og ned mot Gran skole. Nederste del av senteret var en idrettshall. Her skulle Høybråtens suverene norgesmestere i damebasket spille sine kamper, men salen skulle også være vår gymsal! Det var ingenting galt med Furuset senter.

Komplekset var riktignok en introvert boks, men hadde også en utendørs gjennomgang, der vi kunne sitte utenfor kiosken og kjede vettet av oss på kveldstid. Det var lite velkomment å henge og slenge inne på senteret, med mindre du kjøpte en banansplit i isbaren. Bokormene kunne henge på det nye biblioteket, som var mye større enn det gamle, og butikkene var bra nok til at det ble mindre fristende å ta de fire stoppene med T-banen til Tveitasenteret, vår tidligere oase. Furuset hadde fått et sentrum, og jeg vasket gulvene. Furuset senter var egentlig ikke et kjøpesenter i dagens forstand. Et kjøpesenter er som kjent en vampyr med kalkulator som suger livet ut av småbyenes nusselige sentrumsgater. Furuset senter på begynnelsen av 80-tallet, derimot, var nærmere det vi i dag kaller «knutepunktsatsing». Hvert t-banestopp ble nå et suburbant knutepunkt, omgitt av stort sett lave blokker, pluss en del rekkehus, bygget på slutten av 70-tallet. Man hadde begynt å ta lærdom av alt det negative som høyblokkene førte med seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

60% RABATT- 30kr/mnd

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 180 kr for de første 6 månedene. 1 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449,-/6 mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr for første måned. 0,03 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99 kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr for et år. 2,18 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99kr/mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?