KNUTEPUNKT: Et flunkende nytt Furuset senter åpnet sine skyvedører i 1982. Foto: Paul A. Rørstad / Dextra photo
KNUTEPUNKT: Et flunkende nytt Furuset senter åpnet sine skyvedører i 1982. Foto: Paul A. Rørstad / Dextra photoVis mer

Kjøpesentrene kan ikke lenger være introverte. De må smile til omgivelsene. De må vrenge sjela

Hvis de mindre byenes sentrum skal reddes fra kjøpesentrenes lokkesang, må de største byene gå foran med et godt eksempel.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Min første jobb som fjortis var å vaske et kjøpesenter. Furuset senter var flunkende nytt, og jeg trengte penger til vinyl. Vi fant ikke noe negativt å si om Furuset senter. Det var ingenting der fra før, bare et Samvirkelag omgitt av gjørme som ødela småskoene våre. Som erstatning fikk vi et drabantbyparadis av innendørs butikker som lå i en slak bakke fra T-banen og ned mot Gran skole. Nederste del av senteret var en idrettshall. Her skulle Høybråtens suverene norgesmestere i damebasket spille sine kamper, men salen skulle også være vår gymsal! Det var ingenting galt med Furuset senter.

Komplekset var riktignok en introvert boks, men hadde også en utendørs gjennomgang, der vi kunne sitte utenfor kiosken og kjede vettet av oss på kveldstid. Det var lite velkomment å henge og slenge inne på senteret, med mindre du kjøpte en banansplit i isbaren. Bokormene kunne henge på det nye biblioteket, som var mye større enn det gamle, og butikkene var bra nok til at det ble mindre fristende å ta de fire stoppene med T-banen til Tveitasenteret, vår tidligere oase. Furuset hadde fått et sentrum, og jeg vasket gulvene. Furuset senter var egentlig ikke et kjøpesenter i dagens forstand. Et kjøpesenter er som kjent en vampyr med kalkulator som suger livet ut av småbyenes nusselige sentrumsgater. Furuset senter på begynnelsen av 80-tallet, derimot, var nærmere det vi i dag kaller «knutepunktsatsing». Hvert t-banestopp ble nå et suburbant knutepunkt, omgitt av stort sett lave blokker, pluss en del rekkehus, bygget på slutten av 70-tallet. Man hadde begynt å ta lærdom av alt det negative som høyblokkene førte med seg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn