DEBATT

Melk og helse

Kjøpt og betalt

Bruker titalls millioner årlig for å reklamere for melk.

OPPLYSNINGSKONTORET: Kjøpt og betalt av melkeindustrien, hevder artikkelforfatter
OPPLYSNINGSKONTORET: Kjøpt og betalt av melkeindustrien, hevder artikkelforfatter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ole Berg, ernæringsfysiolog og fagsjef i markedsføringsorganet melk.no, påstår i Dagbladet 11. mai at melk «udiskutabelt» er sunt.

I meieribransjens Melkemelding 2014 står det at melk.no skal «bidra til at alle skal OPPLEVE melk og meieriprodukter som næringsrike matvarer og NØDVENDIGE i deres kosthold». Berg gjør som arbeidsgiveren sier.

Berg viser til at staten anbefaler melk. Men statens kostråd skal kunne følges av mange, og tar derfor hensyn, i tillegg til sunnhet, til våre matvaner. Det er samme som at staten setter nøkkelhullet på noen av Grandiosaer.

Også reklame og landbrukspolitikken er med på å påvirke matvanene våre. I henhold til omsetningsloven bruker melk.no titalls millioner kroner per år på å fremme melk, bl.a. ved å betale lønna til Berg.

Rådet om å drikke melk er heller ingen trygg strategi for å dekke jodbehovet. Faretruende lavt inntak av jod, slik Ernæringsrådet kalte det, har oppstått hos halvparten norske gravide til tross for melkeanbefalingen. Ifølge både Verdens helseorganisasjon og Norges eget fagråd er det jodisering av matsalt, også av salt som brukes av matindustrien, staten burde satse på. Mesteparten av saltet vi spiser kommer ikke fra saltbøsse, men med brød og annen ferdigmat fra butikk. Mens mange land, bl.a. Danmark og Sverige, har lyttet til WHO, så satset Norge på kumelk isteden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer