Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte Dylan-dikt for 600 000 kroner

Rå dikt om alt fra kvinner til røykeavvenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En samling av dikt som Bob Dylan skrev mens han studerte har blitt auksjonert bort i New York.

En ukjent spekulant kjøpte ett av diktene for 600 000 kroner, skriver musikkmagasinet NME.

Kvinner

Dette er den høyeste prisen som noen gang har blitt notert for et Dylan-formål, ifølge auksjonshuset Christie\'s, som sto for auksjonen.

De 16 diktene sies å være det første Robert Allen Zimmermann noen sinne skrev under pseudonymet Dylan, inspirert av poeten Dylan Thomas.

Han skrev dem mens han studerte ved universitetet i Minnesota mellom 1959 og 1960, før han flyttet til New York.

Dylan ankom Greenwich Village i 1960 med lite annet enn en gitar i hånda og Woody Guthrie i ørene. Her ble han artisten Bob Dylan.

Den lille samlingen kalte han «Dikt uten tittel» og handler om alt fra hans forhold til kvinner, til ønsket om å slutte å røyke.

COOL: Bob Dylan har skiftet ham og stil mange ganger i løpet av karrieren. Men han har aldri mistet taket på fansen. Foto: Arkivbilde / DAGBLADET
COOL: Bob Dylan har skiftet ham og stil mange ganger i løpet av karrieren. Men han har aldri mistet taket på fansen. Foto: Arkivbilde / DAGBLADET Vis mer

Diktene viser hans vittige, men rå stil, ifølge NME.

«Sviktet Baez»

De selges mens Dylan-fansen - og de er mange, og de er ivrige - venter på nummer to i Dylans selvbiografiske trilogi «Chronicles».

Første bind utkom høsten 2004 og det er Damm som hadde sikret seg de norske rettighetene.

Siden har den store Dylan-filmen kommet.

«No Direction Home», som hadde premiere i høst og som siden er sluppet på dvd, viste en ambisiøs musiker som lurte selv de som trodde de kjente ham godt, som hans duettpartner Joan Baez. Filmen fikk terningkast seks i Dagbladet.

For de som vil ha Dylan live, kommer han til Roskilde i sommer.

Dylan starter sin USA-turné med en konsert i Reno, Nevada 1. april.

7. april får han selskap av countrylegenden Merle Haggard. De to tilbrakte mye tid på veien sammen i fjor vår.

FØR HAN FORNYET FOLKMUSIKKEN: Han ble født i Minnesota i 1941 som Robert Allen Zimmerman. Dette bildet er tatt et uvisst sted i 1963. Dylans største musikalske forbilde var på denne tida Woody Guthrie, mens han tok navnet sitt etter poeten Dylan Thomas.
SKREV LYRIKK: Dette udaterte bildet fra auksjonshuset Christie\'s ser vi et dikt skrevet av Bob Dylan mens han studerte ved universitetet i Minnesota i 1960.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!