Fredriksen-familien på Nasjonalmuseet:

Kjøpte spalteplass i internasjonal avis

Nasjonalmuseet har stilt ut kunstsamlingen til døtrene til John Fredriksen. Det har skapt kontroverser. Nå har Fredriksen-familien betalt for omtale av Nasjonalmuseet i internasjonal kunstavis.

KJØPTE PLASS: Fredriksen-familien har kjøpt spalteplass for Nasjonalmuseet i den internasjonale avisen The Art Newspaper. F.V. Cecilie Fredriksen, Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist, museumsdirektør Karin Hindsbo og Kathrine Fredriksen. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet
KJØPTE PLASS: Fredriksen-familien har kjøpt spalteplass for Nasjonalmuseet i den internasjonale avisen The Art Newspaper. F.V. Cecilie Fredriksen, Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist, museumsdirektør Karin Hindsbo og Kathrine Fredriksen. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Døtrene til Norges rikeste mann, John Fredriksen, og familien har betalt for at Nasjonalmuseet skal vies plass i den internasjonale kunstavisa The Art Newspaper, skriver Morgenbladet.

Et eget billag i kunstavisa vies plass til det nyåpne museet, og forteller blant annet historien fra Nasjonalgalleri til Nasjonalmuseum. I billaget er det merket at det er et samarbeid med Fredriksen-familien. Ifølge Morgenbladet er all omtale av Nasjonalmuseet positiv.

- Et valg vi har tatt

Sjefsredaktør i The Art Newspaper, Alison Cole sier til Morgenbladet at innholdet i sakene ikke er påvirket av at Fredriksen-familien har betalt for det, og at journalistikken ikke begrenser seg. Om at all omtale av museet er positiv, svarer Cole:

- Det er et valg vi har tatt. Dette handlet om åpningen og om Oslo, dette er ikke undersøkende journalistikk. Artiklene er tydelig merket som et kommersielt produkt i samarbeid med Fredriksen-familien. Men avisa samarbeider ikke med noen, og i den delen av produktet kan man lese undersøkende, kritisk journalistikk, sier Cole.

MOTHER OF CREATIONS: Madonna får kritikk for sitt nye kunstsamarbeid med Beeple, Mother Of Creations. Video: motherofcreations.xyz. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Kritikk for samarbeidet

Fredriksen-døtrenes samarbeid med Nasjonalmuseet har skapt kraftige reaksjoner. Cecilie og Kathrine Fredriksen er døtrene til John Fredriksen, som er regnet som verdens rikeste nordmann. Fredriksen har imidlertid kypriotisk statsborgerskap, og betaler dermed ikke skatt til Norge. Ifølge Kapital hadde han en formue på 114 milliarder kroner i 2021.

En av dem som har vært kritisk til at Fredriksen-døtrene får stille ut kunsten på Nasjonalmuseet er redaktør for kunsttidsskriftet Kunstkritikk, Mariann Enge. Til Dagbladet i forrige uke påsto hun at Fredriksen-døtrene profiterer på å samarbeide med Nasjonalmuseet.

- Det gir et inntrykk av at folk kan kjøpe seg inn i museet, og søstrene profitterer helt klart på samarbeidet. Det vil øke verdien til deres samling at de samarbeider med museet. Jeg ser det som en form for «artwashing», sa Enge.

Avtalen museet har med Fredriksen-døtrene innebærer en varighet på ti år. Museet skal blant annet låne deler av rederarvingenes kunstsamling, og Fredriksen-døtrene finansierer flere store utstillinger og et forskningsprogram.

Forsvarer avtalen

Nasjonalmuseet forsvarer imidlertid avtalen. På spørsmål om hvorfor avtalen med Fredriksen-døtrene ble undertegnet, og hvilke vurderinger som ble gjort fra museets side, svarte partnerskapsansvarlig Anne-Birte Rasmussen Snilsberg at Nasjonalmuseet er pålagt politiske føringer om å øke sin egeninntjening.

- Da må vi søke samarbeid med partnere som har vilje og finansiell evne til å bidra, slik at Nasjonalmuseet kan gi et best mulig tilbud til publikum, sa Snilsberg til Dagbladet i forrige uke.

Hun la til:

- Vår vurdering var - og er - at dette samarbeidet bidrar med et vesentlig løft for museets publikumstilbud, samt at det gir oss ressurser til å forske mer på kunsten vår. Samarbeid av denne typen vil bli stadig vanligere framover, sa Snilsberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer