Kjøpte Vebjørn Sand-«litografi» på kjøpesenter: Ført bak lyset

- Nei, dette er ikke litografi! Det er meget enkelt å konstatere, sier Bjørg Emilie Moen og Karianne R. Eriksen i Norske Grafikere. De har i to sekunder tittet på fire bilder med signaturen «Vebjørn Sand».

- Dette forstår jeg ikke!

De kunne med et halvt øye og en forsiktig finger fastslå det samme som en skuffet «kunstgrafikk»-kunde hadde mistanke om.

- Dette er reproduksjoner. Dersom dette er solgt som litografi, så er kunden lurt. Det er ikke grafikk. Litografiske steiner vil sette et merke i papirarket. Her er det ikke tykt nok papir og bildet er skarpt i kantene. Dette er ikke håndarbeid, men en reproduksjon. Det er ikke nummreret og det er ikke opplyst om teknikk, sier Bjørg Emilie Moen, daglig leder i Norske Grafikere.

Ukyndig publikum

Bildene er kjøpt av et eldre par på et kjøpesenter ved en av Vestfold-byene. De betalte 1995 kroner for tre innrammede bilder som de fikk opplyst at var «original og signert Vebjørn Sand-grafikk».

- Det er ikke på kjøpesentre, eller på døra hjemme, man skal kjøpe kunst. Publikum må heller kjøpe kunst i gallerier og på salgsutstillinger. På et kjøpesenter henvender man seg til et publikum som ikke er vant til å kjøpe kunst. For folk flest er det ikke lett å se hva som er reproduksjoner og hva som er kunstgrafikk, vedgår Moen.

- Som plakater er de helt i orden. Prisen er ikke avskrekkende, selv om det er snakk om billigrammer. Det er leit de at trodde de kjøpte grafikk, mener Karianne R. Eriksen, utstillingskonsulent i Norske Grafikere.

Spekulerer i uvitenhet

- Er det uetisk å selge reproduksjoner på denne måten?

- At man utgir noe for å være noe det ikke er, det er uetisk. Kjøperne blir ført bak lyset. Visse krefter spekulerer i folks uvitenhet. Det er litt synd at folk ikke handler kunst i et anerkjent galleri. Vi selger original grafikk i prisklassen 300 kroner til 8|000 kroner. Da er kjøperne garantert kvalitet. Det er nettopp noe av sikkerheten man har ved å handle gjennom vår forening.

- Er Vebjørn Sand medlem i Norske Grafikere?

- Nei, men det er nok bare fordi han ikke har søkt, slutter Bjørg Emilie Moen.

Sand: - Dette forstår jeg ikke!