Kjør debbath

Black Debbath venter protestaksjoner i Kristiansand på grunn av sin tunge, tunge rock. De bøyer seg for folkeviljen og lover å gå av scenen hvis det blir mye klapping og hojing.

MARILYN MANSON VAKTE frykt og avsky i kristenkretser under fjorårets Quartfestival. Black Debbath ser ikke bort fra at deres tunge rock vil møte liknende motstand i år. Lars Lønning, Egil Hegerberg, Aslag Guttormsgaard og Ole Petter Andreassen holder derfor reiseruta hemmelig helt fram til Risør.

- Derfra tar vi vel Europaveien inn, tenker jeg, røper gitarist og vokalist Lars Lønning.

- Men hvis det står en horde med rasende demonstranter foran scenen, så gir vi oss med det samme, sier Aslag Guttormsgaard.

- Vi lever i et demokratisk samfunn. Hvis møtet mener vi skal gi oss, så gjør vi det, sier Lønning.

Debatten omkring Black Debbaths religiøse preferanser har rast i avisenes leserbrevspalter i vår. Lars Lønning, «en eldre mann på godt over 70 år», syntes Black Debbath utelukkende står for positive verdier - det skader ikke å være litt rebelsk og friskusaktig. «Aslag Guttormsgaard, Oslo» hevdet det måtte være slutt på å gi slike satanband som Black Debbath så mye oppmerksomhet. Ole Petter Andreassen oppsummerte det slik: «Så at vi liksom skal være satanister, det faller på sin egen urimelighet.»

Lars:- Vi får ikke tid til å satanere, vet du. Vi har blitt voksne og fått vanlige jobber. Det er jo ikke engang lov til å satanere i nabolaget mitt på søndager eller etter klokka ni på hverdager. Da blir det vanskelig, sier Lars.

MED PLATA «Tung, tung politisk rock» brakte Black Debbath i høst den harde rocken opp på talerstolen. Som arvtakere av 60- og 70-tallets engasjerte visetradisjon, tok Black Debbath opp viktige saker i norsk samfunnsliv med låttitler som «Ikke tukl med elgens habitat», «Er fenomenet bokskred med på å forringe litteraturens egenverdi og omdømme?» og «Legg operaen til Bøler samfunnshus».

- Har kampen for hjertesakene gitt resultater?

- Absolutt. Vi var på befaring i Bjørvika i forrige uke. Det kommer til å bli for kostbart å legge operaen der. På Bøler, derimot, står bygningen klar allerede: Bøler samfunnshus, som Sverre Fehn i sin tid tegnet, sier Egil Hegerberg.

- De lagde jo en tunnel for elgen under rullebanen ute på Gardermoen i en hui og en hast etter at plata kom ut, forklarer Aslag Guttormsgaard.

- Og så føler vi vel at problemene i Høyre har blitt opprettholdt, mye takket være låta «Problemer innad i Høyre», sier Hegerberg.

Med en far som heter Inge og en onkel som heter Per, er Lars Lønning særlig opptatt av dette med Høyre.

- Ja, jeg kommer fra et belastet Høyre-miljø. Først reagerte familien med forundring: «Hvor står du politisk? Er dette et opprør, eller et det et klapp på skulderen til meg - Inge Lønning?» Etterhvert møtte jeg forståelse: «Ja, han er jo en voksen gutt blitt, med egne meningers kraft. Det må vi respektere.»

ONSDAG 5. JULI spiller Black Debbath på samme scene som Kovenant, de offisielle vinnerene av årets spellemannpris. Prisutdeler Kristoffer Schau mente som kjentBlack Debbath var de verdige vinnerne, og ga dem trofeet istedet.

- Kan vi vente oss noe tilsvarende den store hiphopkrigen som herjet i Norge en tid tilbake?

- Det tror jeg nok, sier Egil.

- Så vidt jeg husker urinerte folk på hverandre under denne krigen, det kommer vi nok hvertfall til å gjøre.

EN NY BLACK DEBBATH PLATE er under innspilling. Welcome to Norway skal gi rockere verden over informasjon om Norge.

- Ting som er viktige for rockere som hvor man kan tisse og hvor man kan veksle penger, forklarer gitarist Guttormsgaard. Endel låttitler er allerede klare: Norwegian Comedians, Martin Schanche, og ikke minst The vikings are the pioneers of rock.

- Vikingene var ur-rockerne. De dro på turné i Europa, herja og pulte damer, sier Aslag.

- Akkurat som vi gjør, nikker alle.

- Bortsett fra at vi ikke har vært ute i Europa.

- Og så er det litt opp og ned akkurat det med de pulegreiene, sier Egil Hegerberg.

simen.ekern@dagbladet.no

VISE-MENN: - Vi er en visegruppe, selv om vi musikalsk tidvis beveger oss utenfor sjangeren, sier Egil Hegerberg.