Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjørte 12 000 kilometer for å lage den spektakulære Norges-videoen

Fra Lindesnes til Nordkapp på hundre dager.

STORSLÅTT: For å lage denne videoen reiste filmselskapet 12 000 kilometer på hundre dager. Video: Natural Light Earth (nle.earth) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dype fjorder, høye fjell, by, vann og strand - den spektakulære videoen av Norge ble til etter en reise på hundre dager, fra Lindesnes til Nordkapp.

Videoen på sju minutter er en del av et større prosjekt kalt «Discover Norway», laget av filmselskapet Natural Light Earth, med bergenske Grim Berge i spissen.

På ingen annen dag enn nasjonaldagen, velger de å vise den fram.

- Folk får frysninger

- Filmen er en hyllest til naturen og mangfoldet i landet, og hvilken annen dag passer da bedre enn på 17. mai? spør Berge retorisk.

- Landet vårt dekker et utrolig mangfold av kultur, dialekter og natur. Mennesker som har sett videoen, sier at hårene reiser seg på armene, og at de får frysninger.

  • Se videoen øverst i saken.

Grim Berge forteller at de ikke bare har kjørt strake veien fra Lindesnes til Nordkapp - men sikksakk over hele Norge.

Til sammen teller det minst 12 000 kilometer, sier han.

Tungt fysisk arbeid

Berge beskriver reisen i den norske naturen som «magisk», men det var ikke bare enkelt å få klippene i boks.

- Enkelte klipp kan det ligge en hel dag bak, fordi man må vente til akkurat det riktige øyeblikket. Flere steder var det også vanskelig å komme seg til.

Videre forteller han at de på tre uker besteg tolv fjelltopper, alle over tusen meter høye.

- Det har vært bratte fjellsider med tunge ryggsekker. Vi bærer alt utstyr, det er veldig manuelt arbeid. Noen ganger kom vi oss opp på en fjelltopp, bare for å se at utsikten var tåkelagt. Da måtte vi ned, og opp igjen neste dag.

I tillegg til å være regissør og idéinnehaver i prosjektet har Berge også vært produsent og klipper. For å finansiere prosjektet har Berge og teamet samarbeidet med en rekke destinasjonsselskaper over hele landet.

- Kjernen av oss som har jobbet med dette er sju-åtte personer. Men vi har også møtt folk over hele Norge som har bidratt, med for eksempel å guide oss inn i ulike terreng og fjell. Det har vært utrolig fascinerende å få møte så mange ulike folk på ulike steder.

Berge vil likevel påpeke at ikke alt av det Norge har å by på, er med i filmen.

- Norge er et lite land, men det mener jeg bare er med befolkning tatt i betraktning. Landet i seg selv er enormt. Hvis man skulle filmet alt, hadde vi brukt ti år. Jeg har aldri vært med på et prosjekt som har krevd så mye jobb som dette her, det har vært vanvittig mye arbeid. Landet vårt er så langt!

Han forteller at det som overrasket ham mest på reisen, er de ulike stedene mennesker velger å bosette seg på.

- Det er fascinerende hvor det bor folk i dette landet, om det er på en fjelltopp eller på en nesten øde øy.

Har vunnet priser

Dette er ikke første gang at Berge og teamet hans lager storslåtte videoer.

I fjor vår lagde filmselskapet en video av en reise fra Lofoten til Kristiansand på 40 dager. Filmen, som ble døpt «Iconic Norway», fikk prisen for beste kamera under festivalen «Cannes corporate media & TV awards». Den fikk også sølv i kategorien beste turistfilm.

VANT PRIS: Videoen av Norge på langs vant pris i Cannes. Video: Natural Lights / www.nle.earth / Visit Norway Vis mer Vis mer

Tidligere har teamet fått oppmerksomhet for sine «gulltåke»-videoer over Trondheim og Bergen:

UNIKE BILDER: Da Grim Berge så ut av vinduet sitt i Bergen så han noe «helt eksepsjonelt». Han tok 1500 bilder for dette minuttet. Video: Grim Berge / naturallight.earth. Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!