Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjos som feminist

En tur til Málaga i Spania kan gjøres til ei feministisk dannelsesreise, som forbereder deg på framtida ved hjelp av noen steg tilbake i historien.

FEMINISTISK IKON: Den store forkjemperen for kvinnelig stemmerett i Spania, Clara Campoamor, er hedret med å få et fly oppkalt etter seg av flyselskapet Norwegian. Nå hedres enda et spansk, feministisk ikon, María Zambrano, på samme vis. Foto: Stiftelsen Clara Campoamor, som har lånt bildet til Norwegian for bruk uten vederlag)
FEMINISTISK IKON: Den store forkjemperen for kvinnelig stemmerett i Spania, Clara Campoamor, er hedret med å få et fly oppkalt etter seg av flyselskapet Norwegian. Nå hedres enda et spansk, feministisk ikon, María Zambrano, på samme vis. Foto: Stiftelsen Clara Campoamor, som har lånt bildet til Norwegian for bruk uten vederlag) Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flyselskap må nødvendigvis vite hvor vinden blåser, og i Spania blåser det feministiske vinder nå om dagen. Bjørn Kjos og flyselskapet Norwegian fikk mye velvillig omtale i spanske aviser rundt kvinnedagen da de døpte et av sine fly etter den spanske filosofen og feministen María Zambrano og malte hennes ansikt på haleroret. Fra før av har selskapet oppkalt et fly etter Clara Campoamor, den store forkjemperen for kvinnelig stemmerett i Spania.

Norwegian er nå det tredje største flyselskapet på flyplassen i Málaga, så størrelsen forplikter kanskje. 11 av flyene deres er oppkalt etter kjente spanjoler, deriblant dikteren Rosalía de Castro, forfatteren Miguel de Cervantes og sjøfareren Cristóbal Colón (Kristoffer Colombus), skjønt den siste vel var en italiener i spansk tjeneste.

Med litt flaks kan en fly til Málaga om bord i enten «María Zambrano» eller «Clara Campoamor». Fra flyplassen kan en ta en ti minutters tur med toget inn til byen forbi stasjonen som er oppkalt etter advokaten, politikeren og feministen Victoria Kent og gå av toget på hovedbanegården i byen, som også heter «María Zambrano». Det blir tre feministiske ikoner på samme tur.

María Zambrano (1904 - 1991) er fra den trivelige byen Vélez-Málaga øst for Málaga, hvor Miguel de Cervantes i sine dager var innom som skatteoppkrever og angivelig underslo litt av pengene så han endte i fengsel og der unnfanget romanen over alle spanske romaner, «Don Quijote», hvor han også skrev inn Vélez. Byen er veldig stolt av begge. Ordfører Antonio Moreno Ferrer var kry som en hane da han 8. mars uttalte seg om navnevalget på flyet i avisene. Som filosof var Zambrano sterkt opptatt av demokrati og likestilling. I høy alder fikk hun de to høyest hengende prisene i Spania, «Prinsen av Asturias» og «Cervantes».

Advokaten Clara Campoamor (1888 - 1972) ble valgt inn i Las Cortes i 1931, hvor hun deltok i komitéen som utarbeidet Grunnloven for den nye Andre Republikken og kjempet for å innføre stemmerett for kvinner. Mange på venstresida var imot, fordi de fryktet den katolske kirkas konservative innflytelse over kvinnene.

Bakvendt nok var advokaten Victoria Kent, en annen feminist, en politisk hovedmotstander av Campoamor i parlamentet. Kent ble i 1925 det første kvinnelige medlemmet i advokatlauget i Madrid, Campoamor det andre en måned seinere. Kent var også verdenshistoriens første kvinnelige advokat i en militær rett. Et års tid satt hun som generaldirektør for alle landets fengsler. Men hun ville ikke gi kvinner stemmerett før de hadde fått utdanning, de kunne ellers bli uvitende stemmekveg, mente hun.

Campoamor vant, og kvinnene fikk stemmerett i 1931. De deltok første gang i parlamentsvalget i 1933. I dag må vi kunne si at Kent tok grundig feil, når vi ser på hva slags partier både kvinner og menn kan få seg til å stemme på over hele Europa og ikke minst Amerika lenge etter innføring av skolegang for alle.

Alle de tre feministene var republikanere og flyktet til utlandet hver sin vei da demokratiet falt. De kom ikke hjem så lenge diktaturet under general Francisco Franco varte. Zambrano flyttet tilbake til Spania da demokratiet var gjeninnført, Kent kom bare på besøk etter diktaturets fall og døde hos sin rike, kvinnelige kjæreste i USA, mens Campoamor døde i Sveits før diktaturet gikk under i Spania.

I motsetning til Franco hedres de tre med så mangt i hjemlandet, nå også på norske fly. Når ruskeværet bare er over og sola igjen varmer, kan jeg spasere til parken «Clara Campoamor» i småbyen Nerja øst for Vélez. Etternavnet hennes betyr «Kjærlighetsjordet».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!