Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjøper seg ut av trøbbel

Ingress

Meninger

Det stormer rundt ham når det gjelder overvåking og lengeværende asylbarn, men på et annet område viser justisminister Anders Anundsen handlekraft og iver. Fredag la han fram en stortingsmelding om kriminalomsorgen. Der åpner han for å bygge fire nye fengsler.

Det er bra, for behovet for nye soningsplasser er stort. Fengslene er fulle og 1300 personer står i soningskø. Etterslepet skyldes at forrige regjering ikke gjorde en god nok jobb. Det er viktig for samfunnet å få bukt med køen. For den straffedømte er det en psykisk belastning å bli gående og vente på å komme inn til soning. For fornærmede strider det mot rettsfølelsen at straffedømte blir gående fri i lang tid. For samfunnet innebærer det en fare for at nye forbrytelser begås i mellomtida.

Samtidig er vi kritiske til at det skal leies mellom 200 og 500 hundre soningsplasser i Nederland. Norge bør håndtere sine kriminelle selv, ikke outsource rehabiliteringen og oppbevaringen av dem man dømmer til fengsel til andre land. Også forbundssekretær Jan Arve Blom i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund og leder i Advokatforeningens forsvarergruppe, Frode Sulland, er negative til dette. I tillegg til det prinsipielt problematiske, er det dyrt, det skiller fangene fra familiene i Norge og det gjør at norske myndigheter mister kontroll med soningen.

Det finnes andre måter å redusere køene på. De lange soningskøene er også resultat av en villet politikk. Norge har tradisjon for lang varetektsfengsling, noe myndighetene flere ganger har fått kritikk for av FN. Det fengsles for mange, for hardt og for lenge. Ved begynnelsen av 2012 satt 22 prosent av dem som var fengslede i varetekt, ifølge Statistisk sentralbyrå. Advokatforeningen ønsker en frist for hvor lenge en person kan holdes i varetekt. Et strengere regelverk vil kunne redusere køene.

Noe av grunnen til at Nederland har ledig kapasitet mens Norge har lange køer, er at Norge har svært lange narkotikastraffer, opp mot 21 år. De fulle fengslene er også et resultat av at man oftere velger fengsel som straff. Norske myndigheter kan bli flinkere til å tenke nytt og vurdere alternative løsninger som samfunnsstraff og hjemmesoning.